De eerste varkensstal met 2 sterrenvlees

De Dartelstal in het Groningse Beerta is bijna klaar. Een groot gedeelte van het nieuwe stallencomplex wordt al bevolkt door varkens. Annechien ten Have levert daarmee het eerste 2 sterren varkensvlees van Nederlandse bodem.

De twee gespiegelde stallen met uitloop is een doordacht ontwerp en voorzien van de modernste technieken op het gebied van voedering en verzorging. Zo is er een buizensysteem dat fijn gehakseld stro door de stallen transporteert en verdeelt.

Ook voor het voeren en het mesttransport zijn moderne systemen ingepast in de nieuwbouw. Ten Have is blij met de Dartelstal. 'We hebben eerst ook gewone stallen gehad en daarna 1 sterren varkens. Dat vond ik al een hele verbetering. Maar als ik zie hoeveel ruimte ze nu hebben, dan wordt ik blij. Het is op deze manier leuk om varkens te houden.'

Stalbrand

Ten Have is zich bewust dat ook bij nieuwbouw de kans op een stalbrand altijd aanwezig blijft. 'Het voordeel van deze stallen met vrije uitloop is dat bij brand de varkens naar buiten kunnen. En natuurlijk hebben we diverse brandwerende maatregelen getroffen. Zo zit er tussen de technische ruimtes en de stallen materiaal dat zorgt voor 60 minuten bescherming bij brand.'

Onderdeel van de Dartelstal is een bezoekersruimte waar belangstellenden via glazen wanden kunnen kijken naar de varkens in de stal. Daarnaast hoopt ze ook nog de buitenkant te kunnen verfraaien. 'Op de groenstrook tussen de stallen willen we bomen planten. Misschien walnoten of appels. In ieder geval wel iets dat we kunnen voeren aan de varkens.'
'

Het geheim van Hamletz

Het varkensvlees uit Beerta wordt onder het merk Hamletz verkocht door onder meer Plus supermarkten. Qua prijs zitten de producten tussen gangbaar en biologisch in. De moderne huisvesting en verzorging moeten het 2 sterrenvlees uit Beerta tot een succes maken.

En Ten Have heeft daar vertrouwen in. 'Het geheim van ons vlees is de combinatie van het ras, het voer en de huisvesting. Al die dingen samen zorgen voor smaakvol varkensvlees. En als de consument dat herkent en waardeert, dan komen de vervolgaankopen vanzelf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer