Registratie+be%C3%AFnvloedt+trekkerverkoop
Nieuws
© Han Reindsen

Registratie beïnvloedt trekkerverkoop

De registratie van trekkers in Europa daalde in de eerste helft van 2018 ongeveer 5 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017. Toch lijkt er een positieve trend in de markt te zijn, stelt de Europese vereniging van landbouwmachinefabrikanten CEMA.

In de eerste helft van dit jaar werden 69.260 landbouwtrekkers geregistreerd in de dertig landen van waaruit de CEMA informatie krijgt. Toch geeft dit cijfer niet het volledige beeld. De omzet daalde met name in het eerste kwartaal, terwijl de vraag in het tweede kwartaal van 2018 stabiel bleef in vergelijking met het tweede kwartaal van 2017.

Volgens de CEMA is dit tot op zekere hoogte het gevolg van een piek in registraties van trekkers in december vorig jaar, veroorzaakt door de introductie van nieuwe EU-wetgeving vanaf 1 januari 2018. Trekkers die niet aan de nieuwe vereisten van de wetgeving voldeden, moesten voor de invoeringsdatum worden geregistreerd of op de markt worden gebracht. Dat resulteerde in een groot aantal preregistraties eind 2017.

Aanzienlijke groei

De vergelijking tussen trekkerregistraties in de periode juli 2017-juni 2018 met die in de periode juli 2016- juni 2017 vertoont een aanzienlijke groei van ongeveer 10 procent.

Bovendien is de toename van het aantal trekkerverkopen in december vorig jaar aanzienlijk hoger dan de daling in de eerste helft van 2018. Dit maakt het ingewikkeld om duidelijke conclusies te trekken over de ontwikkeling van de trekkermarkt in de eerste helft van 2018. 'Maar er lijkt een positieve trend te zijn', aldus de CEMA.

Gemengde signalen

De CEMA-landen vertonen gemengde signalen in de eerste zes maanden van het jaar. De trekkerregistraties in de twee grootste markten Frankrijk en Duitsland daalden met ongeveer 12 procent.

De Oostenrijkse markt daalde met 4 procent, de Deense met 13 procent, de Italiaanse met 5 procent en de Spaanse markt met 9 procent. In de andere CEMA-markten was er een groei van 19 procent in België, 11 procent in Nederland en 5 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Impact

Toch was er in al deze landen een groei in de laatste twaalf maanden (juli 2017-juni 2018) in vergelijking met de voorgaande twaalf maanden (juli 2016-juni 2017). Het is niet duidelijk wat de impact is van de invoering van de Europese wetgeving in elk land. Daardoor is het gecompliceerd om een duidelijk landspecifiek beeld te krijgen.

Rekening houdend met alle soorten landbouwmachines, heerst er een positieve stemming op de markt voor landbouwmachines. Toch is het bedrijfsklimaat volgens de CEMA-businessbarometer enigszins verslechterd. 'Het lijkt erop dat de piek in optimisme enkele maanden geleden was', aldus de CEMA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer