Fotoserie+over+het+echte+boerenleven
Nieuws
© René Eijsink

Fotoserie over het echte boerenleven

Loes Heerink werkt aan een eigen fotografieproject waarin ze het dagelijks leven van boeren en telers vastlegt.

Van haar jeugd in Losser herinnert de fotografe zich vooral de fietstochten langs de boeren. Daar is destijds waarschijnlijk bij Heerink de passie voor het boerenleven ontstaan. Na enkele jaren in Azië te hebben gewerkt, keerde ze terug naar Twente en begon vanuit Hengelo haar creatieve projecten.

'Ik fotografeerde een vriend tijdens het melken van koeien en ik vond het geweldig! Hoe een boer met zijn vee omgaat, waar hij op moet letten tijdens het werk, enzovoort. Zo ontstond het idee voor een serie en begon het balletje te rollen. Want de ene veeboer kende nog wel een pompoenboer, een ander wist het adres van een slakkenboer. En van een fruitkwekerij. Op die manier kreeg ik de eerste serie van zeven erg gevarieerde boeren en telers rond.'

Buitenstaander

Boeren staan meestal niet bekend als ondernemers waar je als buitenstaander zomaar een kijkje in de keuken kunt nemen. Maar Heerink heeft tot nu toe alleen maar veel openheid en gastvrijheid ervaren. 'Wellicht is het een voordeel dat ik een vrouw van het platteland ben, want de ontvangst en medewerking is over het algemeen erg positief. En vaak krijg ik ook een uitnodiging om mee te eten na de fotosessie.'

Vandaag is de fotografe in Vriezenveen bij de Greftenhoeve. Het blauwe bessen-seizoen zit erop, maar de fotografe wil toch graag nog enkele foto's maken van de snoeiwerkzaamheden door teler Gerard Vrielink. Maar eerst duikt ze de keuken in waar Johanneke Vrielink druk in de weer is met het maken van blauwe bessenjam.

Close-up

Zelf wil de boerin liever niet op de foto, maar Heerink krijgt alle vrijheid om het proces vast te leggen. 'Juist die close-ups laten vaak details zien van dingen die wij als gewone consument niet weten. En ik wil juist de verhalen van het dagelijkse leven en het harde werken documenteren met mijn fotografie.'

De fotografe heeft nog geen vastgesteld idee over wat de serie uiteindelijk moet worden. 'Mij lijkt een boek wel erg mooi, maar het kan ook een expositie worden. Of een website. Ik weet het nog niet. Dit jaar volg ik zeven boeren en telers, volgend jaar hoop ik er nog een paar bij de serie te kunnen voegen. En dan zie ik wel waar deze reis eindigt.'

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer