Voedselregio%27s+gaan+samen+lobbyen+in+Brussel
Nieuws
© Twan Wiermans

Voedselregio's gaan samen lobbyen in Brussel

De voedselregio's Greenport Regio Venlo, AgriFood Capital Noordoost-Brabant en Regio Foodvalley geven woensdag 10 oktober het startschot voor een intensieve samenwerking. De drie regio's vormen een coalitie om in Brussel een gezamenlijke boodschap te kunnen afgeven.

Dit gebeurt onder de werknaam Food NL. Op deze manier streven de regio's ernaar beter te kunnen opkomen voor de regionale en economische belangen vanuit Nederland.

De voedselregio's Greenport Regio Venlo, AgriFood Capital Noordoost-Brabant en Regio Foodvalley vertegenwoordigen de gehele keten van voedselproductie. De regio's zetten zich in voor systeemdoorbrekende innovaties en een circulaire productie van voedsel. Dit gebeurt op basis van samenwerking met onder meer belangrijke sectoren als hightech en datascience.

Diverse investeringen

De drie voedselregio's lobbyen en profileren zich tot dusver elk apart in Brussel, terwijl ze dezelfde boodschap met andere woorden verkondigen. Door samen op te trekken kunnen de regio's een sterkere vuist maken in Europa. Nadat afgevaardigden van de regio's vorig jaar tijdens een bijeenkomst in het Europarlement te gast waren bij Europarlementariër Jan Huijtema, is afgesproken om gezamenlijk op te trekken.

Door samen op te trekken kunnen de regio’s een sterkere vuist maken in Europa

De lobby vindt plaats op dossiers als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, regionaal beleid en regelgeving bij voedselkwaliteit en voedselveiligheid van de EU. Ook spannen de voedselregio's zich in om zo veel mogelijk investeringen naar zich toe te trekken. Het gaat om investeringen die met name nodig zijn om kringlooplandbouw mogelijk te maken, uitbraak van ziektes bij dieren zo veel mogelijk te voorkomen en antibioticagebruik bij dieren terug te dringen.

Toekomst voedselregio's

Tijdens de aftrap van de samenwerking op 10 oktober geven ook ambtelijke experts van de Europese commissie en Europarlementariërs hun visie op dit initiatief vanuit Nederland. Hierbij geven ze aan hoe zij de toekomst voor de voedselregio's zien binnen de nieuwe Europese programmaperiode 2020 -2027.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer