Minimale+gezondheidsrisico%27s+na+brand+Molenaarsgraaf
Nieuws
© Media TV

Minimale gezondheidsrisico's na brand Molenaarsgraaf

Uit de metingen van het RIVM, die zijn gedaan tijdens de brand op 27 september bij Montapacking in Molenaarsgraaf, blijkt dat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar klein zijn. Dat meldt LTO Noord donderdag op haar site.

Wel zijn er enkele agrariërs in het gebied die maatregelen hebben moeten nemen en is er schade geleden, onder meer in de vorm van niet meer bruikbaar gras. LTO Noord zet zich in voor een goede afhandeling van de geleden schade.

RIVM heeft metingen verricht naar dioxines en zware metalen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen dioxines en zware metalen zijn vrijgekomen in waarden die gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Veilig

De gemeten concentraties dioxines zijn lager dan de Europese normen voor gras als veevoer. Dit betekent dat koeien en ander vee veilig naar buiten kunnen. Voor inwoners geldt dat eieren van hobbykippen gegeten kunnen worden. Het advies om zichtbaar roet van gewassen te wassen, geldt nog steeds.

Voorzitter Gerrit de Jong van LTO Noord Alblasserwaard is opgelucht en geeft aan dat de focus nu zit op een goede afhandeling van de geleden schade. 'We hebben afgelopen week snel actie ondernomen en binnen 24 uur direct betrokken boeren bij elkaar gehaald voor een eerste overleg met alle betrokken instanties. Dat was fijn en verliep goed.'

We hebben afgelopen week snel actie ondernomen

Schadeposten

Volgende week is er een eerste gesprek met Montapacking. Ter voorbereiding op dit gesprek worden boeren in het gebied gevraagd om in beeld te brengen welke schadeposten er zijn.

De Jong: 'Daarnaast ook om in beeld te brengen wat de mogelijkheden en eventuele bijbehorende kosten (in de vorm van eigen risico/verhoogde polis) zijn om opgetreden schade bij de eigen verzekering te claimen. Deze informatie zal LTO Noord gebruiken om de verzekering van Montapacking aan te kunnen spreken.'

Brief

Deze week ontvangen de inwoners en ondernemers van Molenaarsgraaf en directe omgeving een bewoners- en ondernemersbrief. Het officiële RIVM-rapport moet nog volgen, als deze er is hoort u dit van ons.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 17°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer