Zeeuws kennis- en innovatie platform voor fruittelers

Delphy, Van Iperen en Meeuwse Handelsonderneming hebben het Kennis- en Innovatieplatform voor de Fruitteelt (KIF) in Zeeland opgericht.

Zeeuws+kennis%2D+en+innovatie+platform+voor+fruittelers
© VidiPhoto

Er zijn verschillende plannen gemaakt om op diverse percelen in de provincie Zeeland onderzoek te starten die gericht zijn op innovaties in de fruitteelt. Het uiteindelijke doel is om samen met fruittelers en belanghebbenden te werken aan een rendabele, toekomstbestendige fruitteeltsector.

Op de percelen zullen onder andere proeven worden opgestart over de beschikbaarheid en het omgaan met zoet irrigatiewater, een urgent knelpunt in Zeeland zoals gebleken afgelopen zomer. Ook op het gebied van de teelt zelf zal onderzoek worden uitgevoerd met thema's als chemie-arme teeltmethoden en de inzet van groene middelen.

Bemesting

In het kader hiervan zal er sterke aandacht zijn voor de rol die bemesting hierin speelt. Ook wordt er gekeken naar de introductie van nieuwe perenrassen die geschikt zijn voor het Zeeuwse klimaat.

De organiserende partijen starten vanuit een digitaal kennisplatform. Dit platform biedt de mogelijkheid om gezamenlijk projectideeën te formuleren en om deze nieuwe kennis met elkaar te delen. Ook worden hier de proefresultaten gedeeld met de sector.

Demonstratiedagen

Komende jaren worden deze proeven ook toegelicht op demonstratiedagen, waarbij de resultaten worden gepresenteerd. De initiatiefnemers verwachten dat dit perspectieven biedt voor alle fruitteelt gerelateerde bedrijven om het onderzoek in Zeeland op een hoger niveau te tillen in de toekomst. Deze bedrijven zullen dan ook actief worden benaderd vanuit de initiatiefnemers.

Het project gaat twee jaar duren en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland in het kader van de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer