Vroege+druivenoogst+door+warme+zomer
Nieuws
© Lé Giesen

Vroege druivenoogst door warme zomer

De lange, warme zomer en goede nazomer is koren op de molen van de wijnboeren. De druiven hangen er zo goed bij, dat de meesten deze week al zijn begonnen met oogsten.

Zo ook wijnboer Louis Beumers van landgoed en golfcomplex Kapèlkeshof in het Noord-Limburgse Grashoek. Op zijn hectare met 6.000 wijnstokken Solaris, Héloïse (voor witte wijnen), Cabernet en Regent (voor rode wijnen), elk goed voor een fles, begon afgelopen woensdag de pluk.

'De druiven kregen veel zon dit jaar en de stokken kunnen goed tegen de droogte', aldus Beumers. 'En ook al is het grondwater door de droogte wat gedaald, we hebben niet hoeven te beregenen. Door de droogte zijn de bessen wel wat kleiner, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. De trossen zijn iets losser waardoor de druiven een intensievere smaak hebben.'

Veel alcohol

De droge zandbodem in Noord-Limburg is goed voor de wijn op Kapèlkeshof, waar Beumers moderne druivenrassen teelt die minder gevoelig zijn voor ziektes en goed rijpen. 'We oogsten dit jaar eerst de Solaris-druiven, want die hebben de meeste suiker. Dat betekent hoge alcoholpercentages voor de wijnen dit jaar, tot wel 15 procent waar 10 tot 12 procent normaal is. Als we elk jaar zo'n zomer zouden hebben als dit jaar, zouden we nog andere rassen kunnen telen.'

Die wijnen maakt Kapèlkeshof overigens helemaal zelf. De druiven zijn niet tegelijk rijp, maar worden wel allemaal binnen een maand geplukt. Op de dag van de oogst worden zij gekneusd, ontsteeld en geperst om vervolgens in opslagtanks verder te gisten en te rijpen tot medio februari.

Wijnadoptieplan

In maart bepaalt Louis Beumers welke wijnen hij gaat maken tijdens een cuvéeproeverij. In mei worden zij gebotteld, een klus die hij uitbesteedt. De witte wijnen zijn na een paar maanden na bottelen op dronk, de rode moeten nog een jaar verder rijpen. 'Een groot deel van de wijn gaat naar onze eigen horeca en de rest naar de particuliere markt. We hebben ook een wijnadoptieplan, waarbij je een wijnstok kunt adopteren. Daarvan maken veel klanten, tot in Duitsland en België, gebruik.'

Hij prijst zich gelukkig met een wijnclub van vrijwilligers uit de omgeving die het leuk vindt om in de wijngaard te werken, te snoeien en te plukken. Het onderhoud van de wijngaard doet Beumers zelf.

Vrijwel biologisch

'Wijnbouw in Nederland is steeds beter mogelijk door moderne druivenrassen. We gebruiken daardoor weinig gewasbeschermingsmiddelen en werken vrijwel biologisch.' Het resultaat is ernaar. Tijdens de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen behaalde Louis Beumers de afgelopen drie jaar diverse keren zilver en brons.

Kapèlkeshof houdt op zondag 23 september de jaarlijkse open dag van 11 tot 17 uur, waar iedereen welkom is om te komen kijken en proeven van de nieuwe oogst. De hele dag door zijn er rondleidingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer