Prima oogst Drentse kiwibes

De oogst van de kiwibes in Uffelte is afgerond en de opbrengst is goed. Dus kan de consument binnenkort weer genieten van deze kleine vitaminebom.

Zeven jaar geleden zocht Bernard Breman uit Uffelte een nieuwe uitdaging als fruitkweker. Samen met zijn vrouw speurde hij het internet af op zoek naar onbekend fruit. Ze kwamen uiteindelijk uit bij de kiwibes. 'We hebben eerst informatie verzameld via telers in binnen- en buitenland. En toen bleek dat onze goed doorlatende Drentse zandgrond ideaal is voor het kweken van de kiwibes.'

Na de aanplant in 2010 volgde een lange periode van vier jaar voordat de eerste vruchten konden worden geplukt. In de jaren daarna gooide vooral nachtvorst roet in het eten. Maar dit jaar is Bernard Breman erg tevreden over de oogst.

'Ik heb een plukploeg van twaalf man die allemaal hier in de omgeving wonen. En die ploeg had ik ook wel nodig! Het oogsten is intensief, want je verzamelt eerst de takken met de trossen, waarna bes voor bes moet worden los geknipt voordat ze naar de veiling gaan.'

Eerst naar België

De kisten met kiwibes gaan vanuit Uffelte naar onze zuiderburen. Alle kiwibes-telers uit Nederland en België zijn aangesloten bij veiling Hoogstraten. Hier staat een sorteermachine die de bessen selecteert op drie maten en hardheidgradaties. De zachtere exemplaren gaan direct verpakt naar de supermarkt, de rest gaat eerst nog een tijdje de koeling in.

Bernard Breman met zijn verpakte kiwibessen
Bernard Breman met zijn verpakte kiwibessen © René Eijsink

Dit jaar heeft Breman zo'n 1,5 hectare kunnen oogsten. Over twee jaar hoopt hij dat de volledige aanplant van 3,5 hectare kiwibessen draagt. 'Tegen die tijd zal de populariteit van de kiwibes ook zijn toegenomen. Want het is erg gezond fruit. En het verschil met de gewone kiwi is dat je deze bes met schil en al kunt opeten. Een puur vitaminebommetje dus.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer