68+bedrijven+hadden+in+2017+meer+dieren+dan+rechten
Nieuws
© Twan Wiermans

68 bedrijven hadden in 2017 meer dieren dan rechten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rondde vorig jaar 186 inspecties af op de bedrijven die zijn gecontroleerd op dierrechten. Op 68 varkens- en pluimveebedrijven is vastgesteld dat er meer dieren werden gehouden dan de beschikbare dierrechten.

Het betrof 58 bedrijven met pluimvee, 125 bedrijven met varkens en 3 bedrijven met pluimvee en varkens. In 51 gevallen is er ook proces-verbaal opgemaakt. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. De controle op dierrechten wordt door de NVWA risicogebaseerd uitgevoerd.

In 2015 zijn 155 inspecties afgerond op bedrijven waarbij risico-gebaseerd gecontroleerd is op de dierrechten. Het betrof 65 bedrijven met pluimvee, 84 bedrijven met varkens en 6 bedrijven met pluimvee en varkens. Op 53 bedrijven met pluimvee en 56 bedrijven met varkens, is toen vastgesteld dat er meer dieren werden gehouden dan het op het bedrijf rustende dierrecht. In 75 gevallen is er een proces-verbaal aangezegd waarvan 46 keer voor overschrijding pluimveerecht en 29 keer voor varkensrecht.

2016

In 2016 ronde de NVWA 198 inspecties op dierrechten af. Het betrof 26 bedrijven met pluimvee, 167 bedrijven met varkens en 5 bedrijven met pluimvee en varkens. Op 50 bedrijven waarvan 21 bedrijven met pluimvee, 28 bedrijven met varkens en 1 bedrijf met zowel varkens als pluimvee, is vastgesteld dat er meer dieren werden gehouden dan het op het bedrijf rustende dierrecht. In 38 gevallen is er een proces-verbaal aangezegd waarvan 20 keer voor overschrijding pluimveerecht en 17 keer voor varkensrecht en 1 keer voor zowel varkens- als pluimveerecht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 5°
  50 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
Meer weer