Koploper+in+kringlooplandbouw
Column
© Ruud Ploeg

Koploper in kringlooplandbouw

Wauw, mevrouw Schouten, wat leuk dat u toch op onze uitnodiging voor een bedrijfsbezoek bent ingegaan. Helaas waren we zelf niet thuis, maar het lijkt erop dat u goed hebt rondgekeken en dat u onder de indruk was. Het heeft u zelfs geïnspireerd tot de ondertitel van uw landbouwvisie: 'Nederland als koploper in kringlooplandbouw'. Precies wat wij zijn.

Waarschijnlijk trof u een lege potstal aan. De koeien lopen ruim acht maanden per jaar buiten. Ze eten gras, maar ook voederbieten en gewasresten uit eigen tuin. Venkel, courgette, sla. Bierbostel. Dat brengt de bierbrouwer uit een naburig dorp. Zijn hop groeit hier weelderig tegen de jongveestal. Een prachtig voorbeeld van een lokale samenwerking.

Hebt u ook gezien hoe mooi onze tuin erbij staat? Ongelooflijk hoe de gewassen zich na de droogte hebben hersteld. Zelfs de venkel heeft de juiste maat. En er is geen kunstmest of bestrijdingsmiddel aan te pas gekomen.

Grondgebonden, korte ketens, biodiversiteit: u hebt echt goede notities gemaakt. Alles lees ik terug in uw landbouwvisie. Waarschijnlijk hebt u ook staan juichen bij alle bomen en heggen op ons land, de bloemstroken, het ven en de strook met rogge die mijn man dit voorjaar heeft laten staan. Hebt u gezien hoeveel vogels daar nu de korrels uitpikken?

Grondgebonden, korte ketens, biodiversiteit: u hebt echt goede notities gemaakt

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Via de media heb ik vernomen dat u duurzame koplopers een flinke steun in de rug gaat geven. Kijk, daar word ik blij van: dan staan we weer een beetje quitte. Tenminste, ik ga ervan uit dat die beloning hoger is dan 20.000 euro? Dat is het bedrag dat we nog bij u hebben openstaan. Ja, pijnlijk.

Komende maand horen we van de rechter of we onze boete daadwerkelijk moeten betalen. Zo niet, dan zouden we van dat geld graag een elektrische bus aanschaffen. Eentje waarmee we onze zorgvragers kunnen halen en brengen. Nu rijden we wekelijks 600 kilometer met een oude diesel. Zonde, zeker omdat we 180 zonnepanelen op de stal hebben liggen. Maar investeren is zo lastig als eerst al je geld wordt afgepakt. Anders was die houtgestookte cv er ook al lang geweest.

Mocht u nog eens in de buurt zijn, bel dan even aan. Dan kunnen we kletsen en tips uitwisselen, als koplopers onder elkaar. Tot snel, groetjes.

Bekijk meer over:

Jaloers op collega-zorgboer Multifunctionele landbouw
Vlees en beloofde vruchten Multifunctionele landbouw
Bijzonder lievelingsdier Multifunctionele landbouw
Verpakkingsvrije verswaren Multifunctionele landbouw
Koeientranen Multifunctionele landbouw
Laat uw liniaal thuis Multifunctionele landbouw
Als een zak hooi Multifunctionele landbouw

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer
Stil van Varkens