Bijzonder+lievelingsdier
Column
© Ruud Ploeg

Bijzonder lievelingsdier

'Red de bij, laat ze vliegen, laat ze zoemen, red de bij', zingt zoon Olle het aanstekelijke liedje van Kinderen voor Kinderen mee. 'Haal de tegels uit je tuin, plant je allermooiste plant, draag ook je steentje bij.' Het dansje dat erbij hoort, krijgt hij al aardig onder de knie. Zouden we in het Gooi wonen, dan zou ik hem acuut opgeven voor het koor.

Maar goed: de bij. Dankzij het liedje en een honingzoete animatiefilm op Netflix is deze verworden tot Olles lievelingsdier. Hij zoekt ze met een vergrootglas in onze tuin, geeft de planten in de tuin extra water – 'dan krijgen ze extra nectar' - en eet standaard honing op zijn brood.

Op de boerderij hebben we enkele bijenkasten die beheerd worden door de eerste en enige biologische beroepsimkerij van het land: de Oase. Imker Elmar heeft er lang voor moeten strijden om de certificering te krijgen, want volgens Europese richtlijnen moeten de bronnen voor nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 kilometer van een bijenvolk overwegend bestaan uit biologische gewassen of spontane vegetatie.

'Overwegend' is een ruim begrip en bovendien: 'Als je naast een bespoten grasland waar niks bloeit een natuurgebied vol wilgen met schone bloesem weet te staan, kun je daar best een bijenvolk neerzetten. Drie keer raden waar een bij naartoe vliegt. Als een soort woestijnherder reis ik op die manier met mijn volken van oase naar oase.'

Denkend aan de droogte en de alarmerende berichten over de bijenstand lijkt 2018 me een jaar vol uitdagingen voor de imker

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Denkend aan de droogte en de alarmerende berichten over de bijenstand lijkt 2018 me een jaar vol uitdagingen voor de imker.

'Tja, we zijn eerder begonnen met bijvoeren', zegt Elmar. 'Maar laat ik vooropstellen dat dit een topjaar is. Door de warmte in het voorjaar stond alles tegelijk in bloei. Wilgen, paardenbloemen, linden en berenklauwen: bijen hadden het er druk mee. In tien dagen tijd maakten 150 volken 5.000 liter acaciahoning. Dat is ongekend. De enige tegenvaller is dat de heide nauwelijks bloeit, dus daar kan ik mijn bijen niet heen brengen.'

Daar weet Olle wel een oplossing voor. 'Ik denk dat de bijen hun honing aan de heide moeten geven. Daar gaan de plantjes vast van bloeien.'

Bekijk meer over:

Verpakkingsvrije verswaren Multifunctionele landbouw
Koeientranen Multifunctionele landbouw
Laat uw liniaal thuis Multifunctionele landbouw
Als een zak hooi Multifunctionele landbouw
Op de plaats, rust Multifunctionele landbouw
Betrokken tot in het vliegtuig Multifunctionele landbouw

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer