Twijfel groeit over een zout Volkerak-Zoommeer

De Zeeuwse gedeputeerde Ben de Reu vindt dat het beleid om het Volkerak-Zoommeer zout te maken niet moet worden aangepast op basis van één droge zomer.

Twijfel+groeit+over+een+zout+Volkerak%2DZoommeer
© provincie Zeeland

Zeeuwse politici van de meeste politieke partijen vertelden deze zomer op Omroep Zeeland te twijfelen of het verstandig is om het Volkerak-Zoommeer zout te maken. Aanleiding was de gortdroge zomer. Alleen PvdA, D66 en SP staan nog pal achter het beleid voor een zout Volkerak-Zoommeer.

Nog diezelfde dag had PvdA-gedeputeerde De Reu zijn collega's van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant aan de lijn: of Zeeland zich toch wel wilde houden aan de gemaakte afspraken.

Geen paniek

De Reu vindt de twijfels van de Zeeuwse politici niet terecht. 'We moeten niet direct in paniek raken na één droge zomer, hoe uitzonderlijk die ook was. We moeten er wel kritisch naar kijken en heroverwegen is prima, maar we moeten het beleid niet zomaar op een achternamiddag gaan veranderen.'

We moeten het beleid niet zomaar op een achternamiddag gaan veranderen

Ben de Reu, gedeputeerde Zeeland

De gedeputeerde benadrukt dat provincie Zeeland op dit punt samen optrekt met de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland, de waterschappen en het rijk, in overleg met de belangenorganisaties, waaronder ZLTO. 'We nemen daar als provincie niet eenzijdig besluiten over, maar altijd in dat netwerk.'
De Reu vindt dat een brede afweging noodzakelijk is. Die zal het komende half jaar plaatsvinden.

Nieuwe gegevens

Vrijdag kwam de verzilting en een zoet of zout Volkerak-Zoommeer al aan de orde in een commissie van de Zeeuwse Provinciale Staten. Op Prinsjesdag verschijnt een rapport van onderzoeksinstituut Deltares over zeespiegelstijging en verzilting. Op basis daarvan zal de nationale Deltacommissaris advies uitbrengen. 'Daar zien wij reikhalzend naar uit', zegt De Reu.

Het KNMI komt begin 2019 met een rapport met actuele kennis over klimaatverandering. Pas als al die informatie er is, kan een goed besluit worden genomen over een zoet of zout Volkerak-Zoommeer, vindt de gedeputeerde.

Natuurontwikkeling

Daarnaast moet er volgens De Reu rekening worden gehouden met algemeen voortschrijdend inzicht als reden om besluiten al dan niet aan te passen. 'Ten aanzien van het Volkerak-Zoommeer zou dat ook maar zo de natuurontwikkeling kunnen zijn.'

Zout voor kwaliteit
Het Volkerak-Zoommeer is in 1987 ontstaan door de aanleg van de Philipsdam en Oesterdam. Het vormt een afgesloten zoetwatergebied van zo'n 8.300 hectare en strekt zich uit over Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Problemen met de waterkwaliteit, zoals algengroei, waren een belangrijke reden om het zout te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer