Afschermplicht+assimilatiebelichting+treedt+in
Nieuws
© VidiPhoto

Afschermplicht assimilatiebelichting treedt in

De bovenzijde van de kas moet per 1 september zijn afgeschermd voor assimilatiebelichting tot 15.000 lux.

Tijdens de donkerteperiode moet de afscherming minimaal 98 procent bedragen. Gedurende de nanacht geldt er een afscherming van minimaal 74 procent, is sinds januari 2017 wettelijk bepaald.

Als er tijdens het belichtingsseizoen een storing in de installatie optreedt, waardoor glastuinders niet aan de voorschriften kunnen voldoen, zijn zij wettelijk verplicht de storing te melden, doorgaans bij de omgevingsdienst. Als een tuinder niet in staat is om een storing te melden, kan er gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om een klacht in te dienen. 'Die mogelijkheid is vaak prominent op alle sites van de omgevingsdiensten aanwezig', meldt LTO Glaskracht Nederland.

Controle

'De intensiteit varieert, maar in de meeste regio's wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de voorschriften voor de afscherming', stelt de tuindersorganisatie. 'Het melden van een storing betekent niet dat er gegarandeerd geen handhaving plaatsvindt, maar de toezichthouder houdt hier doorgaans wel rekening mee.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer