LTO Noord verlangt vergoeding oktoberschade Friese boer

LTO Noord en het Collectief Ganzenbeheer vinden dat boeren in Friesland dit jaar een volledige vergoeding van de ganzenschade moeten krijgen.

LTO+Noord+verlangt+vergoeding+oktoberschade+Friese+boer
© Gerard Roos

Dat schrijft LTO Noord-regio Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh in een brief aan gedeputeerde Johannes Kramer.

De financiële schade, die wordt geleden door de combinatie van droogte en het foerageren van ganzen in voor- en najaar, kan volgens LTO Noord niet eenzijdig op het bord van de ondernemers worden gelegd. Schade in oktober van ganzenvraat wordt niet vergoed. 'In andere jaren wordt die schade door de boeren gedwongen voor lief genomen. Echter dit jaar heeft de melkveehouder de grasopbrengst nog hard nodig', geeft Sterkenburgh aan.

Ruwvoertekort

Als gevolg van de droogte in de afgelopen maanden ontstaat er op veel melkveehouderijbedrijven in Friesland een ruwvoertekort, laat Sterkenburgh weten. 'Bedrijven hebben twee soms drie sneden gras gemist omdat de grasgroei door het gebrek aan regen in combinatie met de hitte, stilviel. Met de regenval van de laatste weken is er hoop dat in de periode tot november weer volop gras groeit en kan worden ingekuild. Dit alles kan voorkomen dat de ontstane ruwvoertekorten nog verder op lopen.

De droogte heeft op melkveehouderijbedrijven in Friesland in gebieden waar tevens ganzen op grasland foerageren, een dubbele impact, gaat de bestuurder verder. 'Ganzen vraten veelal de eerste snede weg en laten een kwetsbare zode achter, die het tijdens de droogteperiode extra lastig had. '

Nijpend

Op de eilanden en bij slaapplaatsen aan vaste wal is de situatie nijpend, stelt de bestuurder. 'De boeren lopen vast. Ze boeren veelal op zandgronden en hebben hoge transportkosten. Ze hebben onvoldoende ruwvoer om de veestapel komende winter goed te kunnen voeden.'

LTO Noord bekijkt in landelijk verband of de afspraken rond de ganzenschade heroverwogen kunnen worden, gezien de ontwikkeling van de populatie en de duur dat er ganzen zijn. Volgens LTO Noord lukt het bij een sterke ganzendruk niet om het land via verjaging tot 1 november ganzenvrij te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer