Retail+ziet+geen+probleem+met+prijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Retail ziet geen probleem met prijs

Supermarktketens Albert Heijn en Plus zien geen problemen met de prijs van champignons. Dat laten ze weten als reactie op een noodoproep van de vakgroep Paddenstoelen van LTO om betere prijzen voor het product te vragen.

Volgens de vakgroep is het bestaansrecht van champignonkwekers in het geding doordat ze structureel te weinig krijgen voor hun product. De laatste jaren is er flink geïnversteerd in duurzaamheidsmaatregelen en goed werkgeverschap. Dat zien de kwekers echter niet terug in de prijs, zo luidt het standpunt van LTO.

'Wij kopen onze champignons in via langlopende inkoopcontracten. Wij hebben een goede relatie met onze champignonleveranciers en hebben van hen geen signalen ontvangen op dit gebied', laat Plus-woordvoerder Rianne van Beek weten. Albert Heijn geeft dezelfde reactie: 'Wij hebben langdurige relaties met onze, veelal Nederlandse, leveranciers en maken goede en vaste prijsafspraken met hen, die naar ieders tevredenheid zijn.'

Steun

Het alarmerende signaal dat de vakgroep twee weken geleden gaf, heeft volgens voorzitter Ko Hooijmans desondanks veel losgemaakt. 'Uiteraard zetten we het overleg met de supermarkten ook verder voort. Dat geven we niet op. Daarnaast hebben we heel veel reacties gehad van kwekers die ons pleidooi ondersteunen. Ook consumenten ondersteunen onze oproep en verschillende organisaties die vanuit ideëel oogpunt het met ons eens zijn.'

Een van de organisaties die in het openbaar aangeeft de LTO-oproep te steunen, is FNV. Al is het motief van de vakbond juist tegenovergesteld aan dat van LTO. Waar LTO wijst op de vele investeringen die op het gebied van goed werkgeverschap zijn gedaan, vindt FNV dat er juist nog veel tekortkomingen in de sector zijn. De vakbond vindt dat kwekers 'een faire prijs' voor hun product moeten krijgen om betere lonen te kunnen betalen en te investeren in goede arbeidsomstandigheden. 'Kwekers hebben al jaren te maken met een moordende prijsdruk', stelt Patrick Meerts van FNV.

Hooijmans wijst op het keurmerk Fair Produce waar meer dan 90 procent van de kwekers bij aangesloten is. 'Daarin zitten een aantal bovenwettelijke eisen waarover afspraken zijn gemaakt over allerlei zaken die de vakbond ook belangrijk vindt, zoals huisvesting. Maar dat is misschien de bekende tegenstelling tussen werkgevers en vakbonden. Wellicht helpt de steun van FNV ons om het wel voor elkaar te krijgen en hebben we een gezamenlijk belang. Ik wil in ieder geval niet dat er nog meer bedrijven omvallen door de slechte prijzen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer