Hogere eiproductie met splitfeeding

Leghennen kunnen langer in productie worden gehouden mits de voeding, het management en de raskeuze goed op elkaar worden afgestemd. Wordt splitfeeding toegepast dan stijgt de ei-opbrengst met bijna 40 procent.

Hogere+eiproductie+met+splitfeeding
© Ger Loeffen

Tot die conclusie komt onderzoekster Anikó Molnár. Vrijdag 10 november promoveert zij aan de Katholieke Universiteit in Leuven op het onderzoek naar het verlengen van de legperiode tot 100 weken en 500 eieren.

Uit duurzaamheidsoverwegingen en om de winstmarge per kip te vergroten, wordt daarnaar gestreefd. Bovendien hebben hybridehennen daar de genetische potentie voor.

Ochtend- en avondvoer

Splitfeeding is een alternatieve voederstrategie waarbij een verschillend ochtend- (zonder kalk) en middagvoer (met kalk) wordt verstrekt. Het idee erachter is dat een kip in de ochtend vooral behoefte aan energie, eiwit en fosfor en in de middag aan calcium.

Voor het onderzoek voerde Molnár veld-, zoötechnische- en praktijkproeven uit. Daaruit komt naar voren dat er aanzienlijke verschillen tussen leghenhybriden bestaan: witte hennen zijn meer geschikt voor een langere productiecyclus dan bruine hennen. Dat geldt zowel in verrijkte als in volièresystemen.

Sterker niet dikker

Molnár concludeert ook dat afhankelijk van de soort hen, de kalkverstrekking aangepast kan worden qua vorm, percentage en tijdstip van toevoeging. Dat heeft effect op de schaalsterkte, maar niet op de schaaldikte.

Hoewel kalk de belangrijkste factor is voor eischaalkwaliteit, moet ook rekening gehouden worden met de darmgezondheid, geeft Molnár aan. 'Het toevoegen van kalk heeft weinig effect als de opname ervan in de darm niet optimaal verloopt. Dat vraagt om meer diepgaand onderzoek.'

Welzijn

Op basis van haar onderzoek noemt Molnár het goed haalbaar om leghennen 100 dagen aan te houden met een productie van 500 eieren. 'Maar om de legcyclus succesvol te verlengen moet men ook oog houden voor specifieke gezondheids- en welzijnsproblemen, zoals de botkwaliteit, darmgezondheid en verenpikken', zegt Molnár.

Splitfeeding is ontwikkeld door Trouw Nutrition op het proefbedrijf in Spanje. Sinds 2012 passen praktijkbedrijven het in dat land toe. Vorig jaar werd de voerstrategie in Nederland geïntroduceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer