Tabel+met+eerlijke+waarden+voor+mest+gepubliceerd
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Tabel met eerlijke waarden voor mest gepubliceerd

LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank hebben een tabel met eerlijke waarden voor mest opgesteld.

De tabel is gepubliceerd om ondernemers te ondersteunen in gesprekken over onwaarschijnlijke gehaltes in meststromen. De lijst met bandbreedtes voor mestanalyse-uitslagen is te gebruiken om mestfraude te voorkomen, zeggen de samenstellers.

De tabel geeft voor een aantal veel vervoerde mestsoorten de mestcode en voor zowel stikstof als fosfaat de forfaitaire waarde en het minimale en maximale gehalte aan dat onder normale omstandigheden kan voorkomen.

Meerdere mestsoorten

Voor het opstellen van de tabel hebben de samenstellers gebruik gemaakt van informatie die is verstrekt door deskundigen op het gebied van realistische waarden voor de verschillende mestsoorten. Deze informatie is vervolgens getoetst bij enkele grote mestdistributeurs. Daarbij werd de informatie grotendeels bevestigd en soms aangevuld. De bedoeling is dat deze lijst ook zal worden gebruikt als signalering in de mestsoftware.

In december 2017 hebben LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank een plan van aanpak gemaakt en aangeboden aan minister Carola Schouten van LNV. In het plan staan acties om mestfraude te voorkomen. Het afgelopen voorjaar is gewerkt aan het concreter maken van deze acties en het opzetten van een werkorganisatie. Alle bestuurders van de organisaties die met mest te maken hebben, hebben inmiddels een integriteitsverklaring ondertekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer