Tabel met eerlijke waarden voor mest gepubliceerd

LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank hebben een tabel met eerlijke waarden voor mest opgesteld.

Tabel+met+eerlijke+waarden+voor+mest+gepubliceerd
© Fotografie Twan Wiermans

De tabel is gepubliceerd om ondernemers te ondersteunen in gesprekken over onwaarschijnlijke gehaltes in meststromen. De lijst met bandbreedtes voor mestanalyse-uitslagen is te gebruiken om mestfraude te voorkomen, zeggen de samenstellers.

De tabel geeft voor een aantal veel vervoerde mestsoorten de mestcode en voor zowel stikstof als fosfaat de forfaitaire waarde en het minimale en maximale gehalte aan dat onder normale omstandigheden kan voorkomen.

Meerdere mestsoorten

Voor het opstellen van de tabel hebben de samenstellers gebruik gemaakt van informatie die is verstrekt door deskundigen op het gebied van realistische waarden voor de verschillende mestsoorten. Deze informatie is vervolgens getoetst bij enkele grote mestdistributeurs. Daarbij werd de informatie grotendeels bevestigd en soms aangevuld. De bedoeling is dat deze lijst ook zal worden gebruikt als signalering in de mestsoftware.

In december 2017 hebben LTO, POV, CUMELA Nederland, TLN en Rabobank een plan van aanpak gemaakt en aangeboden aan minister Carola Schouten van LNV. In het plan staan acties om mestfraude te voorkomen. Het afgelopen voorjaar is gewerkt aan het concreter maken van deze acties en het opzetten van een werkorganisatie. Alle bestuurders van de organisaties die met mest te maken hebben, hebben inmiddels een integriteitsverklaring ondertekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer