Penibele situatie voor appel- en perentelers

Nederlandse appels en peren worden volgens ZLTO door keurmeesters 'massaal' afgekeurd omdat ze niet groot genoeg zijn. 'Dit terwijl de structuur, smaak en nutriëntenwaarde juist heel goed zijn.'

Penibele+situatie+voor+appel%2D+en+perentelers
© DIRK HOL

Uit navraag bij telers blijkt dat fruit soms niet wordt afgenomen omdat er teveel kleine maten tussen zitten. Volgens Mark de Jong van ZLTO wordt het fruit niet als klasse 1 afgenomen en is de leveringszekerheid in het geding. De Jong: 'Het kan zijn dat het fruit over enkele maanden vanuit de bewaring alsnog wordt afgenomen. Maar lang niet alle telers hebben een gekoelde opslag tot hun beschikking. Je ziet dat telers achter de schermen wel bezig zijn om dit te regelen, maar het is wel echt een probleem.'

Het is volgens hem cru, omdat er met de kwaliteit niks mis is. 'Die is misschien wel beter dan andere jaren.' In een factsheet laat ZLTO zien dat tweede klasse producten gretig aftrek vinden bij de consument. Volgens de belangenorganisatie is de consument klaar voor te kleine, te grote, verkleurde en vervormde groente- en fruitproducten van Nederlandse bodem. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van deelnemende supermarkten aan de actie #Hetezomeroogst. Er wordt tot 35 procent meer AGF verkocht in deze winkels.

• Lees ook: Veel kleine fruitmaten door droogte

Centimeters

Volgens de Jong is het onterecht dat bij keuringen alleen naar de centimeters wordt gekeken. 'We zouden moeten kijken naar wat het aanbod van dit jaar is. Door de weersomstandigheden zijn de appels en peren dit jaar nu eenmaal niet groter, maar de kwaliteit is prima. Dan moet je op basis daarvan keuren. Het gevaar dreigt dat de Nederlandse appels en peren nu worden afgekeurd, en we ze gaan importeren uit Polen. Van Nederlandse peren kan dan alleen nog perenmoes gemaakt worden. En wat is het probleem? Dat er zeven peren in een kilo zitten in plaats van vijf?'

ZLTO ziet dat telers echt in een penibele situatie zitten. 'Over twee weken kan er geplukt worden. Het is eerder dan andere jaren. De arbeid is al ingekocht en de huisvesting is voor elkaar. De kosten zijn al gemaakt.'

Standaardeisen

Met de actie #HeteZomerOogst breekt LTO Nederland een lans voor groente en fruit waarvan de kwaliteit en smaak prima is, maar die door de droogte tijdens de groei niet voldoen aan de standaardeisen van supermarkten. De belangenorganisatie probeert deze producten toch in het winkelschap te krijgen.

De actie startte in Zuidwest-Nederland in zes winkels van Agrimarkt. Binnen 2 dagen waren de te kleine pruimen uitverkocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer