Grootste+Europese+appeloogst+in+tien+jaar
Nieuws
© koos van der spek

Grootste Europese appeloogst in tien jaar

De appeloogst in de Europese Unie (EU) wordt de grootste van de afgelopen tien jaar. Die verwachting is donderdag uitgesproken tijdens Prognosfruit 2018 in Warschau.

De 28 landen van de EU voorzien dit jaar 12.611.000 ton appels te plukken. De oogst is daarmee 36 procent groter dan vorig jaar toen 9.251.000 ton werd geproduceerd en ligt 13 procent boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De oogst is iets groter dan de pluk in 2014 en 2015.

Vooral de Poolse oogst van 4.480.000 ton is van grote invloed op de grootte van de Europese oogst. De Poolse productie van dit jaar overtreft die van vorig jaar met 56 procent en is ruim 20 procent groter dan het gemiddelde van de laatste drie jaar.

Invloed weer

Veel EU-landen kampen deze zomer met hitte en droogte. 'De effecten daarvan op de definitieve oogst zijn nog niet allemaal bekend', stelt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Zo zijn bijvoorbeeld de correcties van de Nederlandse oogst nog niet in de Prognosfruit-cijfers verdisconteerd. De NFO en het GroentenFruit Huis hebben de aanvankelijk ramingen met 5 tot 10 procent naar beneden bijgesteld.

De geraamde productie van Elstar is 335.000 ton, wat 26 procent meer is dan het afgelopen jaar. De oogst van Jonagold, inclusief Jonagored, is ingeschat op 1.084.000 ton. Ten opzichte van 2017 is dit een toename van 71 procent. Polen is het ras veel meer gaan telen. Elstar en Jonagold zijn belangrijke rassen voor de Nederlandse appeltelers.

Perenoogst

De Europese perenoogst is met 2.327.000 ton vergelijkbaar met vorig jaar. De Conferencepluk is, ingeschat, 953.000 ton. Ten opzichte van 2017 betekent dit een groei van 9 procent. 'Nederland en België nemen ongeveer 65 procent van de EU-Conferenceproductie voor hun rekening. In deze landen is sprake van serieuze droogte, waardoor de definitieve productie lager kan uitvallen', aldus een woordvoerder van NFO.

De NFO verwacht dat fruit dit jaar goed zal smaken vanwege de hoge suikergehalten. Volgens de organisatie zijn er goede exportkansen naar China, omdat de appeloogst in dat land zo'n 30 procent kleiner zal zijn. China is de grootste appelproducent van de wereld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer