Friese+boeren+maaien+grasland+schoon
Nieuws
© Alex J. de Haan

Friese boeren maaien grasland schoon

Melkveehouder Berend Mulder uit Haskerdijken maaide deze week 23 hectare grasland schoon nadat er enkele regenbuien waren gevallen. Het gaat om de helft van zijn totaalareaal grasland.

'Het is triest. Er komt niets vanaf. Het gras is verdord en de raai is doorgeschoten. De voederwaarde zal heel laag zijn. We hebben er niets aan. Maar we willen toch het oude gras na een paar regenbuien eraf maaien. We hopen dat we met een nieuwe frisse start kunnen beginnen.'

De melkveehouder bemestte de percelen, maar door het vochttekort zette de groei van het gras niet door. 'Dat is op veengrond wel bijzonder. Daar blijft heel lang vocht in de grond zitten, in tegenstelling tot de zandgronden. Daarna heb je een probleem. We hebben hier scheuren van bijna 30 centimeter lang en 5 centimeter breed.' Het 'droge spul' vermengt hij met de najaarskuilen. Donderdag perste loonbedrijf Brak uit Aldeboarn het gras in pakken.

Uitgedroogd

Volgens Jouke Wartena die samen met Wolter Brak het gras in pakken perste, is de grond zo uitgedroogd dat de pers soms even wegzakt. Mulder verwacht dat hij zelf geen voer hoeft aan te kopen. 'Vorig jaar hadden we een goede opbrengst, dus we hebben reserve. En door het fosfaatgebeuren hebben we de veestapel moeten inkrimpen.'

Ook gaat hij er vanuit dat herinzaai niet nodig is. 'De percelen zijn vrij kort geleden ingezaaid. Ik verwacht dat ze het vermogen hebben om weer een goede start te maken.' Het is de derde snee voor de Friese boer. De eerste snee was mager. 'We zitten in een ganzengedooggebied. Daarom waren we heel laat met het maaien van de eerste snee. We hadden een goede tweede snee.' Over de 6 hectare mais is hij tevreden. 'De mais doorstaat de droogte goed.'

Slechtste dagen

Tijdens de droge periode had hij de koeien veel op stal; zij werden bijgevoerd met 10 kilo mais. 'Op de slechtste dagen gaven ze gemiddeld 2,5 liter minder melk. Dat viel me niet tegen.' Volgens Mulder zijn er veel boeren uit de omgeving inmiddels aan het schoonmaaien. 'Er zitten hier veel wat oudere melkveehouders. Iedereen blijft rustig, er zijn er enkele die voer moeten aankopen.'

'Nat weer is voor veengrond slechter dan droog weer', weet Mulder. 'Als boer zijn we creatief met nat weer, je moet ook creatief met droog weer zijn. En als we toch voer moeten aankopen: liever te duur dan niet te koop. De banken zijn coulant, de belastingdienst is coulant. Iedereen werkt redelijk mee. Ook droogte hoort bij het ondernemerschap.

Ontspannen op vakantie

De droogte heeft een klein bijkomstig voordeel, stelt hij tenslotte vast. 'Ik ben nog nooit zo ontspannen op vakantie geweest. Er was geen gras om de koeien te weiden. Ik hoefde voor mijn vakantie niet in te kuilen en na mijn vakantie ook niet.'

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer