NFO wil ook fair trade voor teler om de hoek

Fruittelers verdienen een goede beloning voor hun inzet voor verduurzaming van de teelt. Dat vindt Gerard van den Anker als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

NFO+wil+ook+fair+trade+voor+teler+om+de+hoek
© Haijo Dodde

'Via Fairtrade zetten supermarkten zich wel in voor eerlijke productprijzen voor boeren uit ontwikkelingslanden. Ik vind echter dat in de afzet niet alleen gekeken moeten worden naar de andere kant van de wereld. Ook de teler om de hoek verdient een goede beloning voor zijn inspanningen.'

Van den Anker werd gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van de NFO op het fruitbedrijf van de familie Verkooijen in Waalwijk benoemd tot nieuwe voorzitter. Hij is de opvolger van Michiel Gerritsen, die zich na vier jaar voorzitterschap niet beschikbaar stelde voor een volgende termijn. Van den Anker heeft zelf een fruitteeltbedrijf in het Gelderse Hedel.

Hogere loonkosten

Tijdens de ledenvergadering vertelde de kersverse voorzitter dat de focus van de NFO de komende jaren gericht is op de thema's arbeid, plantgezondheid en imago. Van den Anker wijst erop dat door de Nederlandse regelgeving de loonkosten voor fruittelers 30 tot 40 procent hoger zijn dan in omliggende landen.

'Het kabinet wil vaste arbeidscontracten stimuleren en richt daar het beleid op. Dat is nadelig voor de fruitteeltsector. Er ligt een schone taak voor de NFO om ervoor te zorgen dat we de effecten van de lastenverzwaring voor het gebruik van losse arbeidskrachten zoveel mogelijk beperken.'

Precisieteelt en datagebruik

Op het gebied van plantgezondheid zal de NFO zich voor de korte termijn onder meer bezig blijven houden met de beschikbaarheid over een effectief middelenpakket. 'Voor de langere termijn streven we naar een gewasbescherming die minder afhankelijk is van chemie. Als sector zullen we daarvoor bereid moeten zijn om te investeren in nieuwe ontwikkelingen zoals precisieteelt en datagebruik.'

Het imago van de fruitteelt is volgens Van den Anker de gezamenlijk verantwoording van de fruitteeltsector. Momenteel loopt de imagocampagne De Fruitigste met als doel het goede imago van de sector verder uit te dragen. 'We zijn gewoon erg goed bezig, maar we moeten meer daarover vertellen en laten zien. Het is hoog tijd dat we als sector onze luiken nog verder open zetten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer