Zonnebloemen in Lochem maken boer en burger blij

Ruim 4 kilometer aan zonnebloemenranden staat er deze zomer op maispercelen in gemeente Lochem. Het project is een initiatief van enkele boeren in de omgeving.

De 2 meter brede bloemenranden zijn dit voorjaar bij wijze van proef ingezaaid, tegelijk met de mais. Ze worden in het najaar ook meegehakseld met de maisoogst. Het project wordt ondersteund door de gemeente, plaatselijke loonwerkers, bijenhouders en ForFarmers, dat het hoofdkantoor in Lochem heeft zitten.

Die laatste zorgt als toeleverancier bijvoorbeeld voor het zaaizaad en adviseert in de gewasbescherming. De circa tien deelnemende boeren ontvangen een vergoeding van twee euro per strekkende meter.

Vergoeding

'Een soort risicovergoeding, omdat we nog niet weten hoe het verloopt met de onkruiddruk', vertelt projectbegeleider Erik Koldewey die optreedt namens het Agro Innovatiecentrum Lochem.

Doel van het project is boeren, bijen en burgers dichter bij elkaar te brengen, vertelt Koldewey. 'Het verfraait het landschap zonder dat het boeren veel extra kost en het levert ook nog eens meer voedsel op voor de bijen. Drie partijen winnen er zo bij.'

Vervolg

Het Agro Innovatiecentrum Lochem denkt inmiddels ook al na over een vervolg in het volgend jaar. 'Zo willen we burgers meer betrekken bij het project. Dat kan via crowdfunding zodat ze ook zonnebloemen kunnen komen snijden. Het project heeft voldoende potentieel om er mee door te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer