Risicobeheer pijler onder bedrijf

Waar vroeger de melkprijs gegarandeerd was en de uitgaven een redelijk vast patroon hadden, hebben we nu te maken met wereldmarktprijzen en hoge kwaliteitseisen. Het verschil tussen een goede prijs beuren of dat het product wordt afgekeurd, is steeds kleiner geworden.

Risicobeheer+pijler+onder+bedrijf
© Huisman Media

In dit spanningsveld ligt het risico vaak bij de boer. Een goede reden om risicomanagement of -beheer actief op te pakken. Het gaat er dan om risico's inzichtelijk te krijgen en de mogelijke financiële impact daarvan helder te hebben.

Recente voorbeelden hebben geleerd dat de boer grote financiële risico's loopt. Denk aan de fipronilaffaire, waardoor diverse bedrijven in zwaar weer zijn gekomen zonder dat zij daar bewust schuldig aan zijn. De kosten voor een recall van afgekeurde eieren worden soms bij de boer in rekening gebracht. Dat kunnen grote bedragen zijn die een aanslag zijn op het eigen vermogen. Om nog maar te zwijgen over de 'emotionele kosten'.

Verontreinigd melkpoeder

Een ander voorbeeld is een veehouder die verontreinigd melkpoeder aan zijn kalveren voerde. Hij wist van niets, tot controles uitwezen dat er een verboden stof in de urine van de kalveren zat. Met als gevolg dat de kalveren onverkoopbaar waren. De gemiste inkomsten en bijkomende kosten waren voor zijn rekening. De mengvoederleverancier had zijn positie goed afgedekt in zijn algemene voorwaarden en was slechts voor een klein deel aansprakelijk.

Risicomanagement is een stap die we moeten zetten om het onnodig verlies van geld en gezag te voorkomen

Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Pacht en Veiligheid

Mengvoederleveranciers hebben vaak in hun algemene voorwaarden staan dat zij aansprakelijk zijn tot maximaal de kosten van de betreffende vracht voer. In realiteit is dit vaak niet voldoende om onkosten en/of gemiste inkomsten te dekken. De kans dat er iets mis is met het voer is klein. Gaat het echter een keer mis, dan kunnen de financiële consequenties groot zijn. Zo groot dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar kan komen.

Specifieke voorwaarden

Bovengenoemde risico's komen voort uit het feit dat de leverancier zijn positie goed afdekt en dus de risico's voor rekening van de boer komen. Om als boer te voorkomen dat jij het 'kind van de rekening' wordt, kun je twee dingen doen: je spreekt specifieke algemene voorwaarden af met de leverancier (op basis van zijn algemene voorwaarden) en/of je maakt je eigen algemene voorwaarden waar je eigen leveranties aan moeten voldoen.

Het verbeteren van specifieke voorwaarden in de algemene voorwaarden van een leverancier is de moeite waard om te onderzoeken. Check in die algemene voorwaarden waar de risico's zitten en wat daarvan de impact kan zijn.

Consequenties

Als je bijvoorbeeld een leveringsplicht hebt, is het goed om te weten wat de consequenties zijn als je daar niet aan kan voldoen. Wellicht een goede reden om op dit punt de discussie aan te gaan en specifieke afspraken te maken, waardoor het risico onderling beter wordt verdeeld.

Het opstellen van je eigen algemene voorwaarden is een uitdagende klus. Je moet hiervoor kennis hebben en een goede positie ten opzichte van je afnemer, om deze voorwaarden te kunnen invoeren. Daarom kan het zaak zijn om dit als sector of LTO collectief op te pakken, want samen hebben we een betere positie in de keten.

Risicomanagement is een stap die we moeten zetten om het onnodig verlies van geld en gezag te voorkomen. Met het oppakken van de algemene voorwaarden kan een eerste stap worden gezet om risico's beter af te dekken en de bedrijfscontinuïteit te verbeteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer