Delphy+intensiveert+bladziektenonderzoek+suikerbieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Delphy intensiveert bladziektenonderzoek suikerbieten

Op vier locaties in Nederland heeft Delphy dit seizoen proefvelden aangelegd voor onderzoek naar de bestrijding van bladziekten in suikerbieten.

Doel is vaststellen in hoeverre er sprake is van rasverschillen. De proefvelden liggen in Flevoland, Zeeland, Limburg en Drenthe. Per regio zijn de rassen gezaaid die passen in het betreffende gebied.

Vergelijkbaar onderzoek heeft Delphy afgelopen twee jaren ook uitgevoerd maar dan slechts op twee locaties. Op de proefvelden worden ook dit jaar de rassen voor een gedeelte wel behandeld tegen bladziekten en een gedeelte niet. Tijdens het seizoen volgen de onderzoekers van Delphy de proefobjecten intensief op de ontwikkeling van bladziekten.

Rassenkeuze

Delphy constateert dat de druk van bladziekten de afgelopen jaren behoorlijk is toegenomen. Dat is wellicht een gevolg van de intensievere bietenteelt in ons land. De adviesdienst is van mening dat niet alleen de inzet van gewasbeschermingsmiddelen de beheersing van bladziekten zou moeten bepalen. Maar dat ook de rassenkeuze een rol kan spelen.

Het is volgens Delphy in het belang van de telers om de gevoeligheid van bietenrassen voor de verschillende bladschimmels goed in kaart te brengen. Betere resistentiecijfers zouden daarbij op de rassenlijst op de juiste manier gewaardeerd moeten worden. Delphy wijst erop dat het resultaat van de bietenteelt niet alleen afhangt van de suikeropbrengst, maar dat ook de gemaakte kosten en de verduurzaming van de teelt daarbij een rol spelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer