Graskruidenmengsels+in+trek+bij+droogte+en+koeien
Nieuws
© louis bolk instituut

Graskruidenmengsels in trek bij droogte en koeien

Zelfs onder deze droge omstandigheden een lichte groei en een smakelijk gewas voor de koeien. maatschap Hornstra in Eesveen (Ov) is erg te spreken over een proef met verschillende graskruidenmengsels.

Het melkveebedrijf zaaide in het kader van het POP3 project ‘Krachtige Kruiden’ half april 2018 vijf demovelden van elk 0,8 hectare met verschillende graskruidenmengsels. Deze voorjaars-herinzaai onder relatief droge omstandigheden waren niet het meest optimaal. Toch kwamen de kuiden op.

Lichte weidesneden

Voor de eerste en tweede snede, respectievelijk begin en eind juni, was met het oog op een goede vestiging van de grassen en kruiden gekozen voor lichte weidesneden.Volgens Sierd Hornstra aten de koeien van de tweede snede 'met vier bekken': 'De graskruidenmengsels smaakten prima.'

Zoon Henk wijst trots naar de ophaallijst voor de tankmelk: Toen de koeien in die tweede snede weidden was er een productietoename van 7 procent te zien.

Donderdag stond er alweer een derde snede, zoals op de foto is te zien. 'Het is een extreem jaar; het is het enige wat nog groen is en een beetje groeit', vertelt Henk.

In 'Krachtige Kruiden' werken het Louis Bolk Instituut, Veterinair Kenniscentrum Oost-Nederland en dierenkliniek De Woldberg uit Steenwijk aan het bevorderen van koegezondheid door in te zetten op divers grasland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer