50+miljoen+euro+voor+veilige+overweg+op+platteland
Nieuws
© SpoorPro

50 miljoen euro voor veilige overweg op platteland

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt 50 miljoen euro uit voor het verder beveiligen van de Nederlandse overwegen. 'Een onbeveiligde overweg op de toegangsweg van een erf is niet meer van deze tijd.'
Innovatief

Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) donderdag bekendgemaakt na afloop van een werkbezoek aan de gemeente Lochem. Daar worden binnenkort acht soorwegovergangen aangepakt.

Het extra geld is bestemd voor het beveiligen van de meest risicovolle spoorovergangen en de aanpak van overwegen op particulier terrein. 'Een onbeveiligde overweg op de toegangsweg van een erf is niet meer van deze tijd. Nederland wordt steeds drukker. Onveilige en onbewaakte overgangen, met name die veel gebruikt worden, zijn niet meer van deze tijd. We moeten samen met de wegbeheerders ervoor zorgen, dat nog minder incidenten plaatsvinden op en rond de overwegen.'

De grootste problemen met overwegen zijn met de grote programma's in het verleden al opgelost, stelt het ministerie. Van Veldhoven: 'We doen er nu alles aan om ook deze, meer risicovolle en onbeveiligde overwegen naar een woning of bedrijf, op een kosteneffectieve en innovatieve manier aan te pakken'

De extra financiële impuls komt mede voort uit een motie van Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU), die eind 2017 opriep om een inventarisatie en risicoanalyse te maken van de nog bestaande NABO's (Niet Automatisch Beveiligde Overwegen).

Helft budget

Op basis daarvan is besloten om de particuliere huisaansluitingen aan het bestaande programma toe te voegen. De helft van het beschikbare budget zal aan de aanpak van deze NABO's worden besteed. De andere helft wordt gebruikt om, in samenspraak van de regio's, de meest risicovolle (reguliere) overwegen aan te pakken en (mede) te financieren. Deze financiële impuls komt bovenop de budgetten van de al lopende programma's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer