%27Ga+in+gesprek+met+ProRail+over+je+spoorwegovergang%27
Nieuws
© Flickr

'Ga in gesprek met ProRail over je spoorwegovergang'

Ga in gesprek met ProRail. Dat adviseert melkvee- en schapenhouder Hendrik Sijtsma uit Harlingen collega-boeren die met hun bedrijf dichtbij een overgang zitten.

Op zo'n vijf meter afstand van het erf van Sijtsma overleden maandag een vader en zijn zoontje toen ze werden aangereden door een trein. Ze maakten deel uit van een groep peuters en ouders van een basisschool in Harlingen die bij de boer lammeren hadden gekeken.

Al twintig jaar ontvangt de Sijtsma jaarlijks honderden jonge basisschoolkinderen en dementerenden op zijn erf. 'Ze kijken bij de kalveren en lammeren, zitten even op de trekker, krijgen Fristi of chocolademelk en iets lekkers. Het is goede pr voor onze sector.'

Tankauto

De spoorwegovergang grenst aan zijn schuur. Eigenlijk gaat de overgang over zijn erf, stelt Sijtsma. 'Al zo'n zestig jaar is dat het geval. De eerste woorden die ik van mijn ouders leerde was: denk om de trein. Wanneer het mistig is, komt de melkwagen om 2 uur 's nachts zodat ze er zeker van zijn dat er geen treinen meer rijden.'

Sinds een jaar of vijftien is de spoorwegovergang voorzien van een lamp. Dat heeft de verkeersveiligheid vergroot. Toch zijn veel mensen die van het erf komen nog met hun hoofd bij het gesprek dat ze met de boer hadden, ervaart hij als voorzitter van LTO Noord-afdeling Harlingen-Frankeradeel. Vertegenwoordigers waarmee de boer, terwijl zij het raampje naar beneden hebben, nog wat laatste woorden wisselt. 'Ze rijden zo in gedachten het spoor over.'

Hersenschudding

Er fietste iemand eind vorig jaar vlak voor de trein over het spoor. Voor Sijtsma reden om de telefoon te grijpen en met ProRail te bellen. 'Ik was het helemaal zat. Dit moest worden opgelost.' Toen begin februari een vriendin van zijn vrouw in botsing kwam met de trein en hierdoor een hersenschudding opliep, was voor de ondernemer de maat vol. 'Dit wil je niet op je erf.'

Met ProRail was hij in gesprek voor een andere ontsluitingsweg, daarvoor moest er wel een brug over de vaart komen. Die zou snel worden aangelegd. 'Met ProRail valt goed te praten, ook met de topmensen. Alleen sommige mensen verwachten dat het bedrijf van vandaag of morgen alles kan realiseren. Dat is natuurlijk niet het geval.'

Het is daarom 'verschrikkelijk triest' dat dit ongeluk gebeurde terwijl de ondernemer in gesprek is met het bedrijf over oplossingen. 'Het is heel emotioneel. Niet alleen voor de mensen van de school en de familie en vrienden van de slachtoffers. Ook voor ProRail en de machinist. Hier komen wij uit. Het moet een degelijke weg worden, waar mijn zoon ook nog genot van kan hebben als hij het bedrijf heeft overgenomen.'

Kavelpad

Nog twee scholen zouden deze week op excursie naar de melkvee- en schapenhouderij gaan. Dat bezoek heeft Sijtsma in overleg afgezegd. 'Volgend jaar kunnen ze komen, over hopelijk dan een mooi nieuw gerealiseerd kavelpad.' Zover is het nog niet, maar hij was blij dat hij vanmorgen de koeien weer kon melken. 'Daar knap je van op. Het is in je vertrouwde omgeving. Je doet iets waar je van houdt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  15° / 13°
  80 %
 • Vrijdag
  15° / 8°
  60 %
Meer weer