Geen+bewaakte+spoorwegovergang+aan+Voslaan
Nieuws
© Tienke Wouda

Geen bewaakte spoorwegovergang aan Voslaan

De spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum gaat 'zeer waarschijnlijk' niet beveiligd worden. ProRail wil de overgang opheffen. Dat heeft een van de boeren van de verantwoordelijk wethouder Bert Westerink te horen gekregen. De boeren vinden het een slechte zaak.

'Dit telefoontje komt als een donderslag bij heldere hemel', geeft melkveehouder Leon Jeuken aan. 'Beveiliging heeft onze voorkeur. We hadden al heel lang niets meer erover gehoord en ineens word ik door de buurman dat er een besluit is genomen.'

Over de spoorwegovergang is de laatste jaren veel te doen, nadat kort na elkaar in 2014 twee ongevallen plaatsvonden met dodelijke afloop. Een jaar geleden botste een chauffeur van een melkwagen tegen de trein. Er vielen achttien gewonden.

Weiden

Sinds ongeveer een jaar is de spoorwegovergang buiten gebruik. Boeren en erfbetreders moeten via een noodweg naar Winsum over een beveiligde overweg. Jeuken heeft voor het weiden van zijn koeien een sleutel om de overweg te openen. Wanneer de overgang straks wordt opgeheven, moet Jeuken gecompenseerd worden voor zijn grond.

Melkveehouder Philip Elsinga vindt het besluit een 'slechte zaak'. 'Nu moet al het landbouwverkeer door de bebouwde kom. Dat vind ik onveiliger dan een beveiligde spoorwegovergang.'

Knopen tellen

Wethouder Bert Westerink vindt het jammer dat voor Winsum geen uitzondering kan worden gemaakt. 'Na het derde ongeval hebben wij bij ProRail en ministerie gevraagd voor een uitzondering van de Voslaan. We hadden gehoopt dat dit mede door het nieuwe kabinet mogelijk was. Maar uiteindelijk heb ik mijn knopen geteld. In een regulier overleg met ProRail drie weken geleden heeft de directie in een ferme reactie aangegeven dat voor de Voslaan geen uitzondering wordt gemaakt. Jammer, want door een beveiligde overgang hadden we het verkeer kunnen spreiden.'

Volgens Elsinga is de gemeente onder druk van het ministerie en ProRail gezet. 'ProRail laat zich in radiospotjes als geweldig bedrijf horen. Maar figuurlijk steekt het de middelvinger op naar de regio's.'

Uitkomsten

ProRail herkent zich niet in deze reactie van de Winsumer melkveehouder laat een woordvoerder weten. Ook wil het bedrijf niet zeggen of de overgang wordt opgeheven. 'We gaan niet in op individuele gevallen. We zijn met gemeenten, provincie, grondeigenaren, en boeren in gesprek. Dat loopt naar onze mening constructief. We willen niet vooruitlopen op uitkomsten daarvan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer