Kiwa+reikt+eerste+certificaten+reinigen+mestopslag+uit
Nieuws
© kiwa

Kiwa reikt eerste certificaten reinigen mestopslag uit

Appel Bouw en Beutech Agro uit Steenwijk zijn per 1 juli als eerste bedrijven in Nederland door Kiwa gecertificeerd voor het veilig en verantwoord reinigen van mestopslagsystemen.

Dat doen beide bedrijven volgens de beoordelingsrichtlijn (BRL) K906, 'Reinigen van mestopslagen'. Aanleiding voor het opzetten van de nieuwe certificering is het relatief grote aantal ongelukken dat jaarlijks in mestopslagsystemen plaatsvindt.

'Elk ongeluk in een mestopslag is er één te veel, zeker wanneer er iemand bij overlijdt', zegt Annemieke van der Velden van Kiwa. 'Vandaar dat wij, samen met bedrijven in de sector, organisaties en deskundigen BRL K906 hebben opgesteld. Dat is een eerste goede stap om te komen tot een veiligere, maar toch werkbare methode voor het reinigen van mestopslagen.'

Aangescherpte regels

Voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid waren de potentiële gevaren rondom mestopslagsystemen eerder al reden om sterk aan te dringen op aangescherpte regels en werkwijzen. De beoordelingsrichtlijn BRL 2344 stelt het in de loop van 2018 verplicht om op een veilige manier een mestsilo te (laten) reinigen voor bijvoorbeeld een inwendige inspectie of bij onderhoud aan de binnenzijde.

BRL K906 voorziet hierin en biedt de noodzakelijke kaders. Een mestopslagsysteem kan op twee manieren gereinigd worden: van buitenaf en van binnenuit. Kiwa beoordeelt op basis van BRL K906 beide manieren.

Veiligheid voorop

Het goed en naar behoren reinigen van mestopslagsystemen is belangrijk; de veiligheid van betrokken medewerkers en van de boeren staat daarbij voorop, stellen (ook) Appel Bouw en Beutech Agro. Vandaar de keuze om het certificeringstraject van Kiwa te doorlopen – met succes. Kiwa reikt de procescertificaten BRL K906 officieel aan Appel Bouw en Beutech Agro uit tijdens de beurs AgroTechniek Holland, die van 12 tot en met 15 september 2018 in Biddinghuizen plaatsvindt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer