450+hectare+pootgoed+al+vernietigd
Nieuws
© Han Reindsen

450 hectare pootgoed al vernietigd

De veldkeuring door de NAK verloopt voorspoedig. De tweede keuring is voor 60 procent afgerond. Van ongeveer 450 hectare is het loof al vernietigd.

Van de 41.836 hectare pootgoed was begin deze week 12,1 procent in klasse verlaagd. Dit is (ruim) het dubbele van de afgelopen twee jaar. Van het totale areaal is 1,8 procent afgekeurd, ook beduidend hoger dan in 2017 en 2016.

Bacterieziek is met 88 procent de grootste oorzaak van de verlagingen. Door de droge omstandigheden lijkt de situatie zich te stabiliseren. Vorig jaar ging het bij bacterieziek om 65 procent en in 2016 om 67 procent.

Bladluizen

Als gevolg van de droge (stress)omstandigheden neemt de zichtbaarheid van virusziek af. Veel percelen pootgoed zijn niet schoon geselecteerd, terwijl er vanaf begin juli een toename in de activiteit van gevleugelde virusoverbrengende bladluizen wordt gemeten. 'Het is belangrijk om alert te blijven en maatregelen te nemen', aldus de NAK.

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer