Politie rolt drugsnetwerk Haagse 'tuinders' op

De politie heeft een drugsnetwerk van Haagse 'tuinders' opgerold dat heroïne produceerde. Daarvoor werden onder meer kassen gebruikt. Acht personen zijn aangehouden.

Politie+rolt+drugsnetwerk+Haagse+%27tuinders%27+op
© politie

De drugsproductie werd geleid door vier Haagse broers (55, 52, 45 en 41 jaar), de ex-vriendin (48) en een zoon (26-jarige Rotterdammer). Deze persoenen werden vrijdag samen met nog twee verdachten aangehouden. Ze worden verdacht van drugshandel en -productie binnen een criminele organisatie van witwassen.

Het kwekerijbedrijf stond op naam van de ex-vriendin, maar werd feitelijk geleid door de 45-jarige broer. Die ontving dit jaar grote hoeveelheden azijnzuuranhydride. Dat trok de aandacht van de politie.

Onderzoeksteam

Het onderzoeksteam dat op de zaak zit, ontving al eerder informatie over de verdachte broers van zowel buitenlandse als binnenlandse instanties. Azijnzuuranhydride wordt normaal gesproken onder meer gebruikt in leerlooierijen voor ontvetting en voor de productie van aspirine.

Criminelen gebruiken de stof om morfine om te zetten in heroïne. Met de in 2017 geleverde hoeveelheid azijnzuuranhydride konden de verdachten ruim 1500 kilo heroïne produceren.

Sporen

Na signalen van mogelijke heroïneproductie in een van de kwekerijen van het bedrijf in Bergschenhoek, deed de politie een inval. Daarbij werden sporen van heroïneproductie aangetroffen.

Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de familieleden en hun handlangers: een 43-jarige Hagenaar (een zwager van de broers) en een 53-jarige Rotterdammer. De handlangers worden verdacht van betrokkenheid bij de heroïneproductie.

Komkommers

In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden naast komkommers en paprika's ook vijf vaten azijnzuuranhydride. De inhoud daarvan is genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren, ter waarde van ongeveer 2 miljoen euro.

In twee andere kwekerijen in Maasdijk en Pijnacker is niets aangetroffen. Wel is hier administratie in beslag genomen. In de kwekerij in Maasdijk was bovendien in april al een hennepkwekerij van drieduizend planten ontmanteld.

Drugslab

Naast doorzoekingen in de kwekerijen van de familie werd ook een garagebedrijf in Bleiswijk doorzocht. Hier trof de politie een compleet drugslab aan. Verder bleek tijdens de actie dat een aantal tuinbouwwerknemers vermoedelijk onderbetaald werd en te lang werkte. De werkgever krijgt hiervoor een boete.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer