Tuinbouw+helpt+pluimveehouder+bloedluis+bestrijden
Nieuws
© Twan Wiermans

Tuinbouw helpt pluimveehouder bloedluis bestrijden

Een in de tuinbouw gebruikte techniek om bloedluis te bestrijden, biedt mogelijk ook voor pluimveehouders soelaas.

Wageningen Livestock Research, het Poultry Expertise Centre (PEC) en Bionext gaan samen met twintig pluimveehouders een proef doen om te zien hoe ze bloedluis op hun bedrijf beheersbaar kunnen maken. Dat gebeurt via Integrated Pest Management (IPM).

• Lees ook: 'Voedselveiligheid geen prioriteit bij boer en NVWA'

In de tuinbouw wordt IPM al langer toegepast en is men in staat om de plagen effectiever te beheersen waarbij resistentievorming en residuen zoveel mogelijk worden beperkt. De twintig pluimveehouders nemen nu het voortouw om deze methodiek toe te passen om op duurzame en verantwoorde wijze vogelmijt effectief te beheersen.

Fipronil

Bloedluis of vogelmijt bij legpluimvee is een hardnekkig en reeds lang bestaand probleem. De gezondheid en het welzijn van individuele dieren worden aangetast en de productie van eieren daalt. Een verantwoorde en effectieve bestrijding vereisen een integrale aanpak van het totale probleem bij de leghennen.

De fipronil crisis is aanleiding geweest voor een groot aantal stakeholders om het initiatief te nemen tot dit nieuwe project dat 'Implementatie van Integrated Pest Management voor vogelmijt op praktijkbedrijven' gaat heten.

Monitoring

Tijdens de duur van het project gaan twintig pluimveehouders samen met hun begeleiders en adviseurs de stappen van IPM voor vogelmijt uitvoeren. Tien andere deelnemende bedrijven fungeren als controlebedrijven.

De twintig bedrijven die IPM gaan toepassen, krijgen alle mogelijke informatie over vogelmijt en het beheersen ervan aangereikt om het op het eigen bedrijf toe te passen. Ervaringen met monitoring, nieuwe methodieken, managementmaatregelen en middelen worden gedeeld en de effecten op bedrijfsniveau zullen in kaart gebracht worden.

Daarvoor worden acht bijeenkomsten georganiseerd. In juli worden de eerste monitoringsgegevens verzameld. De resultaten van het onderzoek komen voor alle belanghebbenden beschikbaar.

Deelproject

Dit IPM-project is onderdeel van een groter project 'Aanpak van vogelmijt bij legpluimvee' en wordt gefinancierd door het ministerie van LNV, provincie Gelderland, gemeenten Barneveld en Ede, regio Food Valley, AVINED en het Fonds Pluimvee belangen. Daarnaast onderschrijven toeleverende en afnemende bedrijven in de legpluimveesector het belang van deze aanpak voor vogelmijt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer