Pluimveehouders+gezocht+voor+bloedluisproject
Nieuws
© Twan Wiermans

Pluimveehouders gezocht voor bloedluisproject

Wageningen Livestock Research, het Poultry Expertise Centre (PEC) en Bionext zijn op zoek naar dertig pluimveehouders die mee willen doen aan project 'Aanpak vogelmijt bij pluimvee'.

In het project wordt op pluimveebedrijven IPM (Integrated Pest Management) toegepast voor de bestrijding van vogelmijt. Vogelmijt of bloedluis is een hardnekkig probleem op pluimveebedrijven, met name in de legsector. Bestrijding is erg moeilijk.

IPM is een stappenplan om plagen en ziekten op duurzame wijze te beperken. IPM bestaat minimaal uit het nemen van preventieve maatregelen en het monitoren van de plaag. Een bestrijding wordt pas ingezet als een drempelwaarde wordt overschreden. Met IPM zijn synthetische bestrijdingsmiddelen een laatste redmiddel.

Bestrijdingskosten

Het afwisselend gebruiken van middelen met een ander werkingsmechanisme voorkomt ontwikkeling van resistentie. Door de populatie te blijven monitoren kan men tijdig en effectiever ingrijpen, krijgt men inzicht in de effecten van genomen maatregelen en kan men onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen voorkomen. Dat scheelt bestrijdingskosten en arbeid.

IPM wordt algemeen toegepast in de plantenteelt, maar in de pluimveehouderij is er nog nauwelijks ervaring mee. Voor deelname aan het project worden dertig pluimveehouders gezocht. Twintig pluimveehouders uit die groep gaan samen met hun begeleiders gedurende anderhalf jaar de stappen van IPM voor vogelmijt uitvoeren. De andere tien deelnemende bedrijven fungeren als controle bedrijf. Het project loopt van april 2018 tot eind december 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer