Rondebalenpers snijdt op silagekwaliteit

De rondebalenpersen Impress 155 V Pro en Impress 125 FC Combi Pro van Pöttinger hebben maximaal 32 messen. Dit zorgt voor een snijlengte van 34 millimeter. De rondbalenpersen snijden het gras op silagekwaliteit en dat is bijzonder.

Rondebalenpers+snijdt+op+silagekwaliteit
© Han Reindsen

De twee rondebalenpersen van Pöttinger waren te zien tijdens een graslanddemonstratie van Duport, dinsdagmiddag in Moerdijk. Op een mooi perceel op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland werden veel machines gedemonstreerd voor maaien, schudden, harken, oprapen, persen en bemesten.

Vernieuwend in het machineaanbod zijn de Pöttinger Impress Pro-rondebalenpersen. Tijdens de graslanddemonstratie waren twee uitvoeringen te zien: de Impress 155 V Pro en de Impress 125 FC Combi Pro. De machines hebben standaard een pick-up met een breedte van 2,3 meter.

De Impress 155 V pro heeft een variabele perskamer voor balen met een diameter dan 0,8 tot 1,55 meter.
De Impress 155 V pro heeft een variabele perskamer voor balen met een diameter dan 0,8 tot 1,55 meter. © Han Reindsen

'De grote curvebaan zorgt voor een rustige en stille loop'

Arie Dunnewind van Duport

Zijdelings pendelen

De pick-up van de Impress 155 V Pro heeft zes rijen tanden en kan zijdelings pendelen. De pick-up blijft de grond daardoor altijd goed volgen. Met een uitschuifbare lade zijn de 32 messen makkelijk te wisselen. De messen zorgen voor een snijlengte van 34 millimeter. Volgens Duport uniek voor rondebalenpersen.

De Impress 155 V Pro heeft een variabele perskamer met eindeloze riemen voor balen met een diameter van 0,8 tot 1,55 meter. De breedte van de balen is 1,2 meter. De grotere broer, de Impress 185 V Pro, maakt balen met een diameter van 0,9 tot 1,85 meter.

De techniek van de Reiter Respiro R3-bandhark zorgt voor schoner voer en minder ruw as.
De techniek van de Reiter Respiro R3-bandhark zorgt voor schoner voer en minder ruw as. © Han Reindsen

Vaste perskamer

De Impress 125 FC Combi Pro heeft een vaste perskamer met achttien kettingaangedreven perswalsen. De rondbalenpers met wikkelaar maakt balen met een diameter van 1,25 meter en een breedte van 1,2 meter. Ook deze machine heeft 32 messen en een uitschuifbare messenlade.

De Impress 125 FC Combi Pro heeft een tandemas met grote banden (500/50-17). De rondbalenpers heeft een hydraulisch uitklapbare rollenhouder. Dit maakt het makkelijk om de rollen wikkelfolie te vervangen.

De Impress 125 FC Combi Pro met vaste perskamer heeft een tandemas met grote banden (500/50-17).
De Impress 125 FC Combi Pro met vaste perskamer heeft een tandemas met grote banden (500/50-17). © Han Reindsen

Bijzonder op de demonstratie is de Reiter Respiro R3-bandhark met een werkbreedte van 3 meter. Een pick-up met een kleine diameter (33 centimeter) en gebogen tanden raapt het gras op. Een band verplaats vervolgens het gras zijdelings in een wiers. Door de gelede pick-up met vier glijschotels volgt de machine de grond goed. Deze techniek zorgt voor schoner voer en minder ruw as.

De Novacat A9 triple-maaier heeft een werkbreedte van circa 9 meter meter en een capaciteit van circa 12 hectare per uur.
De Novacat A9 triple-maaier heeft een werkbreedte van circa 9 meter meter en een capaciteit van circa 12 hectare per uur. © Han Reindsen

Capaciteit beperkende factor

Ondanks de relatief hoge rijsnelheid van de bandhark is de capaciteit met de 3 meter brede machine een beperkende factor. Inmiddels is een voorserie van de getrokken Respiro R9 met een werkbreedte van 9 meter in productie. Bij middenafleg heeft deze machine een maximale werkbreedte van 9 meter, bij zijafleg 7 meter. De machine wordt volledig hydraulisch aangedreven.

De Reiter Respiro R3 bandhark was vorig jaar ook al te zien op de graslanddemonstratie van Duport. De grotere Respiro R9 draait niet in Nederland en was daarom niet aanwezig op de demo. Volgens Arie Dunnewind van Duport zijn er plannen voor een Respiro R10 en R12.

Bij de Hit 8.91-schudder met een werkbreedte van 8,86 meter, valt de rustige en stille loop op.
Bij de Hit 8.91-schudder met een werkbreedte van 8,86 meter, valt de rustige en stille loop op. © Han Reindsen

Maaien en schudden

Bij het maaien waren drie machinecombinaties te zien. De Novacat 301 AM ED-frontmaaier zorgt samen met de Novacat 325 ED voor een werkbreedte van bijna 6,5 meter. De Novacat A9 triple-maaier zit op een werkbreedte van 8,9 meter. De Novacat S10 tripel-maaier zonder kneuzer neemt in één keer 9,1 à 9,52 meter mee.

Daarnaast waren er twee schudders. Bij de Hit 8.91-schudder met een werkbreedte van 8,86 meter, valt de rustige en stille loop van de machine op. De Hit 10.11 T heeft tien rotoren met een diameter van 10 meter en een werkbreedte van 11 meter.

De Pöttinger 1252 C S-Line is de grootste hark tijdens de demo, met een werkbreedte van 8 tot 12,5 meter.
De Pöttinger 1252 C S-Line is de grootste hark tijdens de demo, met een werkbreedte van 8 tot 12,5 meter. © Han Reindsen

'Grootste curvebaan'

De rustige loop is ook het geval bij de Top 702 C-tweerotorhark met een werkbreedte van 6,25 à 6,9 meter. 'Pöttinger heeft de grootste curvebaan in de markt en dat zorgt voor een rustige loop', zegt Dunnewind.

De Pöttinger 1252 C S-Line, met een werkbreedte van 8 tot 12,5 meter, is de grootste hark tijdens de demo. Het is een hybride hark; de voorste twee elementen zijn hydraulisch aangedreven, de achterste mechanisch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer