%27Subsidieregeling+kalverhouderij%3A+doe+wat+past+in+je+visie%27
Interview
© Studio van Assendelft

'Subsidieregeling kalverhouderij: doe wat past in je visie'

Kalverhouders krijgen 15 miljoen euro subsidie voor investeringen in welzijnsvriendelijke vloeren en maatregelen die de ammoniakemissie van kalverstallen reduceren. 'Subsidie binnenhalen is geen doel. Doe wat past in je toekomstvisie', zegt Wim Thus, voorzitter van de vakgroep Kalverhouderij.

Waar is de subsidie voor bedoeld?

'De 15 miljoen euro komt uit de pot met compensatiegelden van de kalverhouderij. We hebben het laatste jaar hard gewerkt aan regelingen - waarvan deze er dus een is - zodat dat geld rechtstreeks bij de kalverhouder terecht komt. Welzijnsvriendelijke vloeren en het reduceren van de ammoniakemissie zijn twee thema's die de toekomst van de kalverhouderij raken. Daarom ben ik blij met deze regeling.'

Welzijnsvriendelijke vloeren en reductie ammoniakemissie zijn twee thema's die de toekomst van de kalverhouderij raken

Wat houdt de regeling in?

'De subsidie valt in tweeën. Er is 7,5 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in welzijnsvriendelijke vloeren en nog eens zo'n bedrag voor ammoniakreductie. Het gaat om investeringen in bewezen technieken. Met name de eerste regeling is goed ontvangen. Die voor ammoniak is een lastige. Er zijn nog weinig systemen voor de kalverhouderij en los daarvan is er op dit moment veel onduidelijkheid over de emissiebeperking van de bestaande systemen.'

Waarom subsidie voor investeringen in welzijnsvriendelijke vloeren?

'In de samenleving leeft het idee dat zachte vloeren bijdragen aan het welzijn van de kalveren. Vorig jaar hebben daar een onderzoek naar afgerond en daaruit blijkt dat er geen significant verschil is tussen zachte vloeren en bijvoorbeeld hardhouten vloeren. De technische resultaten zijn bij verschillende vloeruitvoeringen gelijk en ook is er geen wezenlijk verschil gemeten in andere welzijnskenmerken. Een welziijnsvriendelijke vloer is echter kost echter wel 15 euro extra per kalverplaats per jaar.
De regeling verlaagt de drempel om toch te investeren in zachte vloeren. Daarnaast hopen we dat de kosten van de zachte vloer omlaag gaan en mogelijk blijkt in de toekomst dat nieuwe vloersystemen de technische resultaten wel verbeteren.'

En waarom een regeling om de ammoniakemissie te beperken?

'Ammoniak is een thema dat speelt en waarmee de kalverhouderij aan de slag moet. Kalverhouders in Brabant moeten al maatregelen waarmee hun ammoniakuitstoot wordt verkleind. En ook in Gelderland en Overijssel is die discussie actueel. Je ammoniakuitstoot met 50 procent beperken is een behoorlijke uitdaging waarbij je de handicap hebt dat er specifiek voor onze sector weinig systemen beschikbaar zijn. Ik hoop dat de regeling de ontwikkeling van nieuwe systemen ook aanjaagt.'

Wat adviseert u kalverhouders?

'Subsidie is een hulpmiddel. Het binnen halen ervan moet voor je als ondernemer nooit een doel op zich zijn. De investering moet passen in je toekomstvisie. Nu de regeling er is, dwingt dat tot extra nadenken: helpt een investering in een welzijnsvriendelijke vloer of ammoniakemissie mij of juist niet? Mijn advies is: oriënteer je goed.'

En als de regeling wordt overtekend?

'De regeling wordt in oktober voor de eerste keer opengesteld en in september 2019 nogaals. Blijkt nu dat die snel wordt overtekend dan gaan we in gesprek over de mogelijkheden om meer compensatiegelden vrij te maken voor deze regeling.'

Zie voor meer informatie de volledige regeling klik hier.

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer