Dubbeldoelbedrijf+kan+veel+beter+renderen
Nieuws
© Stichting Blaarkop

Dubbeldoelbedrijf kan veel beter renderen

Melkveehouders met dubbeldoelkoeien zouden door de verkoop van vlees een beter rendement uit hun bedrijf kunnen halen. Het valt in de praktijk echter nog niet mee om voor dat vlees een goede afzet te regelen.

Dat stelt Evert Hofman. De student Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness aan de Aeres Hogeschool in Dronten brengt voor LTO Noord regio West in kaart wat de kansen zijn voor melkveehouders die met een dubbeldoelkoe zoals MRIJ, Blaarkop of Fleckvieh werken. De regio kent relatief veel boeren met dubbeldoelvee.

'Het gaat in de meeste gevallen om niet al te grote bedrijven, soms biologisch en meestal met natuurbeheer op hun bedrijf', aldus Hofman die voor zijn onderzoek dubbeldoelbedrijven in het hele land bezoekt.

'Hun dieren produceren hoogwaardig vlees en worden vaak gehouden op grond die extensief wordt beheerd en waar veel biodiversiteit is. Ook is er steeds meer vraag naar vlees van dieren uit de regio die op deze manier worden gehouden, vooral vanuit de grote steden in het westen van het land', laat de student weten.

'Ieder voor zich'

Volgens Hofman slaagt maar een klein deel van de boeren erin om hun de verwerking en afzet van het vlees goed te regelen. 'Het is vaak ieder voor zich. Maar individuele boeren missen vaak een goed netwerk en de kennis om zaken echt goed voor elkaar te krijgen.'

De krachten bundelen is dan ook een logische aanbeveling uit het onderzoek van Hofman. Dubbeldoelboeren moeten volgens hem samen met elkaar kijken of ze lokale, korte ketens kunnen opzetten. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het samenwerkingsproject Smaakacademie Achterhoek.

Samenwerking is ook belangrijk bij het zoeken naar een goede kleinschalige slachterij. 'Daarvan zijn er sowieso al niet zo veel meer. Maar door samen te werken, kun je betere afspraken maken met de slachterijen die er nog wel zijn.'

Transparant verhaal

Volgens Hofman is een duidelijk, transparant verhaal achter het product belangrijk. 'Je moet je onderscheidend positioneren in de markt.'
In zijn onderzoek kijkt de student niet naar de afzet van melk. De meerwaarde die te behalen valt uit een dubbeldoelbedrijf zit vooral in de afzet van het vlees en de extra opbrengsten uit agrarisch natuurbeheer.

Wel kijkt hij naar het meest geschikte dubbeldoelras voor zowel vlees- als melkproductie. 'Zo geeft MRIJ relatief meer melk en heeft het ras minder vleesaanzet. Bij Fleckvieh is dat andersom. Ik kijk wat het meest rendeert.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer