%27Energieneutraal+melkveebedrijf+is+ons+doel%27
Achtergrond
© Van Assendelft Fotografie

'Energieneutraal melkveebedrijf is ons doel'

Het dak van de ligboxenstal van de broers Emiel en Jeroen Nabuurs in Sint Hubert is volledig bezaaid met zonnepanelen en in de stal hangt ledverlichting.

'Uniek zijn zonnepanelen al lang niet meer', begint Emiel Nabuurs. 'Op bijna elk woonhuis liggen ze inmiddels. Toch krijgen we veel positieve reacties van voorbijgangers. Ze vinden het belangrijk dat ook boeren energie besparen.'

De melkveehouders bouwden drie jaar geleden een integraal duurzame stal (IDS). Ze kregen extra subsidie als de stal zou worden uitgerust met zonnepanelen. De panelen leveren jaarlijks 28.000 kilowatt, 40 procent van het totale energieverbruik. De investering kostte circa 30.000 euro. De terugverdientijd, inclusief de subsidie, wordt geschat op zeven tot acht jaar.

Energieneutraal

'Het liefst worden we qua stroomvoorziening volledig energieneutraal', zegt Nabuurs. Daarom wordt momenteel ook de oude ligboxenstal vol gelegd met zonnepanelen.

De IDS-stal gaf ook de mogelijkheid om met subsidie te investeren in ledlampen (aanschafprijs 24.000 euro). Die geven 70 procent reductie in stroomverbruik. 'Het licht is zacht en prettig om in te werken. Er is weinig uitstraling naar buiten toe, iets wat de buurman erg waardeert.'

Progaangas

Nabuurs schat dat ze door de zonnepanelen en ledlampen jaarlijks 3.500 euro aan elektriciteitskosten besparen. 'De volgende stap is het gebruik van propaangas reduceren. We melken nu nog in een melkstal, maar zodra de melkprijs aantrekt en we melkrobots kunnen aanschaffen, willen we overschakelen op een zonneboiler of elektrische boilers.'

Elk jaar vullen de broers de energiescan van FrieslandCampina in. 'Energiebesparing hoort er nu eenmaal bij. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor ons. We willen graag nog jarenlang boeren.'

\'Energieneutraal melkveebedrijf is ons doel\'
Vingers 12-04-2016
\'Energieneutraal melkveebedrijf is ons doel\'
Boezemvriend 15-02-2016

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer