Melk van je favoriete koe per fles te koop

Melkveehouders die melk van individuele koeien per fles verkopen. Als het aan het Wageningse bedrijf TOP ligt, is dat binnenkort mogelijk.

Melk+van+je+favoriete+koe+per+fles+te+koop
© Twan Wiermans

Het bedrijf werkt momenteel aan een technologie waarmee boeren flessen gepasteuriseerde melk van individuele koeien kunnen verkopen, schrijft vakblad De Zelfkazer op hun website.

Op die manier kunnen consumenten melk kopen van hun favoriete koe, aldus TOP. En dat biedt kansen voor een nieuw businessmodel voor melkveehouders. TOP zegt pas over enkele maanden meer informatie over de voortgang van het project te kunnen geven.

Smaak van softijs

De eerste melkveehouder die de TOP-technologie gaat gebruiken is Matthijs Baan uit Molenaarsgraaf. Volgens hem ligt de kracht in de diversiteit van de smaak van melk. Baan: 'Elke koe is uniek en dus smaakt elke melk ook anders. De ene is romig en smaakt naar softijs, terwijl een ander pak melk juist erg fris of zoet is.'

Er zijn meer bedrijven bezig met technologie voor de verkoop van melk direct van de boerderij. Zo ontwikkelt Lely een mini-melkfabriek voor het boerenerf. Deze machine is gekoppeld aan een melkrobot. De veehouder kan hiermee in theorie direct verse melk leveren aan de winkel.

Melkrobot

Het bedrijf Direct Dairy Holding (DDH) werkt aan een volledig geautomatiseerd systeem dat melk rechtstreeks uit de melkrobot op het melkveebedrijf pasteuriseert en verpakt. De melk in elke verpakking is afkomstig van één specifieke koe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer