Eerst geboren biggen Varkenshoff hebben geworpen

De eerste biggen die vorig jaar zijn geboren op de Varkenshoff in Lemelerveld hebben geworpen. Ze doen het boven verwachting goed, zegt Annemarie Noordman.

Eerst+geboren+biggen+Varkenshoff+hebben+geworpen
© Ruud Ploeg

In mei 2017 namen Noordman en haar man Herbert de Varkenshoff in gebruik. Het gaat om een serrestal van 18 meter breed, 47 meter lang en 7 meter hoog, die onderdak biedt aan alle levensstadia van een varken.

De vier zeugen in de Varkenshoff werpen in een groep. Die kwamen uit het gangbare koppel van de familie. Ze vrij in een groep laten werpen was een 'uitdaging', stelt Noordman. Het gedrag van de dieren richting hun kroost noemt ze soms 'onbenullig' en zelf voelde zij zich daarbij ook niet altijd veilig.

Nog geen doodliggers

En nu zijn de eerste biggen (T50 x Noorse Duroc) die werden geboren op de Varkenshoff zelf moeder. Gemiddeld wierpen ze twaalf biggen per toom. 'Je ziet aan het hele doen en laten van de zeugen dat de stal voor hen vanzelfsprekend is. Er is nog geen big doodgelegen. Ik kan me geen betere moeders wensen.'

De zeugen zijn verdraagzaam ten opzichte van elkaar en elkaars biggen, terwijl die als vanzelfsprekend bij elke 'melkbar' aanschuiven. Dat vindt de varkenshouder wel een punt van aandacht omdat er een redelijke spreiding in grootte van de biggen is. Noordman noemt de Varkenshoff 'bewerkelijk', maar roemt de rust die er heerst. 'Ik ben tevreden, maar we zijn nog steeds op ontdekkingsreis.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer