Productie+compost+opnieuw+op+1%2C8+miljoen+ton
Nieuws
© William Hoogteyling

Productie compost opnieuw op 1,8 miljoen ton

Nederlandse producenten hebben in 2017 zo'n 1,8 miljoen ton compost op de markt gebracht. Dat meldt de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR).

Het volume is ongeveer gelijk aan voorgaande jaren. De BVOR is niet in staat exacte cijfers te publiceren omdat kleine composteerinrichtingen hun productie en hun ingenomen hoeveelheden reststromen niet altijd opgeven bij het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen.

De akkerbouw, vollegrondstuinbouw en boomteelt zijn de belangrijkste afnemers van de compost. Van de geproduceerde gft-compost gaat zo'n 75 procent naar deze sectoren. Groencompost is minder populair in de landbouw: hiervan wordt maar de helft gebruikt.

Meer organische stof

Dit heeft te maken met de samenstelling van het product. Groencompost bevat in de regel minder stikstof, fosfaat en verontreinigingen, terwijl gft-compost juist een wat hoger gehalte organische stof heeft. Het aandeel van de glastuinbouw bij het verbruik van beide compostsoorten ligt op enkele procenten.

De compost komt vooral gecertificeerd op de markt, meldt de BVOR. De groei hiervan is al enige jaren gaande. In 2017 is alle gft-compost onder keurmerk afgezet. Net als in 2016 had twee derde van de groencompost van de BVOR-leden een certificaat. Van het in Nederland vrijkomende volume groen- en gft-afval verwerken de bedrijven die onder de BVOR-vlag vallen pakweg 80 procent.


Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer