%27Topprogramma+LTO+dwingt+je+tot+scherpte%27
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

'Topprogramma LTO dwingt je tot scherpte'

Veertien bestuurders vanuit de LTO-organisaties volgden de eerste vijf maanden van dit jaar het Topprogramma van LTO. Ze leerden vooral veel van elkaar en van bestuurders van andere organisaties.

Het Topprogramma bestaat uit vijf bijeenkomsten, waarbij elke keer één thema centraal staat, zoals samenwerken en communiceren. Monique Kerckhoffs (op de foto) uit het Limburgse Spaubeek was een van de bestuurders. 'Ik heb heel veel geleerd', blikt ze terug. De melkveehouder is actief binnen de LLTB als bestuurslid van het Netwerk Agrarische Vrouwen en de nieuwe LLTB-regio Zuid-Limburg.

Kerckhoffs heeft het meest geleerd van het spreken voor een groep. Omdat het werd gefilmd, kon de LLTB-bestuurder zelf zien hoe ze dat deed. Bovendien leerde ze veel van de 'kritische' reacties van de andere deelnemers op haar presentatie. 'Voor mezelf vond ik dat het belangrijkst', zegt ze. Ook is ze positief over de interactie met de andere cursisten.

Leren van dilemma's

Andere deelnemers gaven ook aan veel te hebben gehad aan die interactie met de andere cursisten, zoals kalverhouder Fije Visscher uit Nijkerk. Hij is voorzitter van de nieuwe LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei en vice-voorzitter van de LTO-vakgroep Kalverhouderij.

Wij hebben een gezamenlijk doel: belangenbehartiging

Fije Visscher, voorzitter LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei

Visscher: 'Het leren van elkaar is superbelangrijk. Je ziet wat in andere regio's speelt en waar andere bestuurders mee te maken hebben. Dit is een mooie aanvulling op mijn netwerk. Hier kan ik veel voordeel bij hebben, want wij hebben een gezamenlijk doel: belangenbehartiging voor onze leden.'

Verscheidenheid aan bestuurders

Deelnemer Ingrid van Huizen, LTO-portefeuillehouder Natuur- en Landschapsontwikkeling: 'Wat me opviel was de verscheidenheid aan bestuurders. Je hoort wat speelt bij de andere deelnemers en je leert veel van elkaar, van elkaars invalshoeken en elkaars dilemma's. Het gaat erom dat LTO dat verbindt.'

Van Huizen merkte al snel dat ze vaardigheden die ze in de cursus leerde ook kon toepassen in de praktijk. Ze noemt als voorbeeld het debatteren. 'Ik dacht eerst: wanneer heb ik dit nu nodig? Maar twee weken daarna had ik het al hard nodig toen ik in Drenthe voor tweehonderd mensen in debat moest gaan over de komst van de wolf', zegt ze. 'Kort daarna kon ik het ook gebruiken in een uitzending van Jeroen Pauw over hetzelfde onderwerp.'

Pitchen

Elke deelnemer kreeg de kans om een pitch te doen voor een aantal topbestuurders, zoals de voorzitters van Avebe en FrieslandCampina en een bestuurder van het NAJK. 'Dat was super', zegt Visschers. 'Het is erg leuk om te sparren met zulke bestuurders. Dat is een mooie leerschool.'

'Het is daarbij heel mooi om te zien waar je staat en of je een helder verhaal hebt', vult Van Huizen aan. 'Dat dwingt je tot scherpte. Enerzijds dwingt je dat tot kijken naar de stip op de horizon. Anderzijds tot heel concreet nadenken over wat je nú moet doen om die stip te bereiken.'

Stevige feedback

'We zijn positief kritisch geweest', vertelt Theo Koekkoek. De recent gestopte voorzitter van Agrifirm en huidige commissaris van Vion was een van de topbestuurders voor wie de deelnemers hun pitch moesten houden. 'We hebben hen een spiegel voorgehouden. Dit was het Topprogramma voor LTO-bestuurders, dus we hebben best wel stevige feedback gegeven.'

Hij noemt een punt van aandacht, namelijk dat een paar deelnemers wat te makkelijk dachten over netwerken en het onderhouden van relaties. 'Onderschat dat niet, zeker nu de belangen toenemen en de verschillen juist groter worden', waarschuwt Koekkoek. Netwerken is meer dan telefoonnummers hebben, geeft hij aan. 'Het is belangrijk om mensen bij een kop koffie echt te leren kennen en te weten te komen wat hen bezighoudt en wat hun speerpunten zijn.'

'Netwerken en relaties onderhouden is niet een eenmalig iets', vervolgt Koekkoek. 'Het houdt nooit op. Je moet niet denken: ik heb nu een gesprek met die persoon gehad, nu ben ik er voor de komende jaren vanaf.'

Spanningsveld

Koekoek ziet tegelijkertijd het spanningsveld waar de bestuurders zich in bevinden. 'Relaties onderhouden vraagt tijd. Maar de ondernemers hebben natuurlijk naast hun bestuurlijke taken ook nog het bedrijf thuis. Ik begrijp dat dit een worsteling is.'

Van Huizen geeft aan dat ze al veel tijd besteedt aan netwerken en het onderhouden van relaties. Daardoor kon ze gelijk in gesprek gaan met haar contactpersoon van Natuurmonumenten, toen die organisatie zich kritisch uitte over de landbouw. Koekkoek is per saldo zeer positief over de groep bestuurders. 'Het is een heel capabele groep, waar veel energie van uitgaat. Dat geeft nieuw elan aan LTO.'

Samenwerking in één LTO Academie
LTO Nederland, LLTB, ZLTO en LTO Noord bundelen de opleidingen en cursussen voor hun bestuurders. Het Topprogramma dat in de afgelopen maanden plaatsvond, werd nu voor de tweede keer gezamenlijk gehouden. In het najaar volgt een derde keer. Het is de bedoeling dat er elk jaar een Topprogramma komt voor de landelijk opererende bestuurders binnen LTO.
Vanaf komend najaar vindt alle kadervorming plaats vanuit één LTO Academie. Dat geldt voor het Topprogramma, tot cursussen over presenteren of vergaderen voor bestuurders van afdelingen. Er wordt gewerkt vanuit een centrale samenwerking, terwijl er ook een lokale uitvoering blijft. Zo gaan de nabijheid en herkenbaarheid niet verloren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer