Bietenseizoen start met flinke achterstand

De gemiddelde zaaidatum voor het bietenseizoen is vastgesteld op 16 april. Dat is bijna twee weken later dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren.

Bietenseizoen+start+met+flinke+achterstand
© Koos van der Spek

Met de relatief late inzaaidatum start het bietenseizoen met een flinke achterstand. Verder is er een groot verschil tussen de inzaaidata van de noordelijke en zuidelijke teeltgebieden.

De inzaai van suikerbieten in Nederland is vorige week bijna afgerond, blijkt uit de gegevens in de bietenstatistiek van Suiker Unie. Alleen in het Zuidwesten, in Oost-Brabant en op het noordelijk zandgebied moesten aan het begin van deze week nog enkele percelen worden ingezaaid.

Vooral laatste drie weken

Dit jaar is het grootste bietenareaal in week 15 en 16 ingezaaid. Met name in Zeeland, West-Brabant en Zuid- en Noord-Holland is de inzaai pas de laatste drie weken echt vlot verlopen.

Vorig jaar nog kwam de gemiddelde zaaidatum voor suikerbieten uit op 3 april. Ook toen startte de inzaai in week 11, maar vervolgens werden de inzaaiwerkzaamheden niet of nauwelijks onderbroken door een natte periode. Na week 14 waren in het voorjaar van 2017 vrijwel alle suikerbieten gezaaid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer