Zuid%2DAfrika+open+voor+Nederlandse+appel
Nieuws
© William Hoogteyling

Zuid-Afrika open voor Nederlandse appel

Nederland heeft met Zuid-Afrika een akkoord bereikt over de export van appels naar het Afrikaanse land. Dat meldt het ministerie van LNV.

Na het uitvoeren van een audit en de laatste discussies over de bewaartemperatuur is het exportprotocol door beide zijden goedgekeurd. De onderhandelingen liepen sinds 2014. Het akkoord heeft als ingangsdatum 1 juni 2018. Een procedure van vier jaar is niet ongebruikelijk. De onderhandelingen met China namen bijvoorbeeld ruim zes jaar in beslag. aldus het ministerie.

GroentenFruit Huis is nauw betrokken geweest bij de besprekingen over de markttoegang. De organisatie heeft vooral gekeken naar de praktische haalbaarheid van de fytosanitaire richtlijnen. Inge Ribbens van het GroentenFruit Huis denkt niet dat op korte termijn grote hoeveelheden Nederlands fruit naar Zuid-Afrika gaan. 'Het openen van de grens is een belangrijke eerste stap. Vervolgens is het aan de exporteurs om contracten af te sluiten met supermarkten en andere importeurs en hun producten te promoten.'

Importverbod Rusland

De afgelopen jaren zijn er meer grenzen voor Nederlands fruit opengegaan. Zo is markttoegang bereikt naar China, India, Vietnam en bijvoorbeeld Mexico. De nieuwe markten vormen enige compensatie voor het wegvallen van de Russische markt. Dat land heeft enkele jaren geleden een importverbod ingesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer