Tarwenoteringen+dalen+verder
Nieuws
© Koos van der Spek

Tarwenoteringen dalen verder

De tarwenoteringen op de internationale markten laten veelal een verdere daling zien. Dat blijkt uit het Weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De dalende noteringen komen door voldoende beschikbaarheid van tarwe en verbetering van de weersomstandigheden (neerslag) in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne. De omstandigheden in Australië blijven ongunstig.

Voor het seizoen 2018/19 gaan de meeste analysebureaus uit van een daling van de wereldtarwevoorraad maar er is ruim voldoende tarwe op voorraad.

Oekraïne

Oekraïne exporteert weliswaar minder graan dan in het vorig seizoen maar de export blijft vlotjes verlopen. In de periode van 1 juli 2017 tot en met 14 mei 2018 werd 35,2 miljoen ton graan geëxporteerd waarvan 15,6 miljoen ton tarwe, 15,2 miljoen ton mais en 4,2 miljoen ton gerst.

Voor Marokko wordt, voor het seizoen 2018/19, een goede oogst verwacht van ongeveer 9,8 miljoen ton graan, waarvan 4,8 miljoen ton zachte tarwe.

Ook de tarweoogst in Egypte is, in vergelijking tot de oogst van het seizoen 2017/18, redelijk goed. Vooralsnog wordt uitgegaan van een oogst van 8,45 miljoen ton en dat is 4,3 procent meer dan in het vorig seizoen. Desondanks zal Egypte volgend seizoen vermoedelijk ongeveer 12,2 miljoen ton tarwe gaan importeren.

Europese markt

Op de Europese markt voor tarwe en mais was over het algemeen sprake van stijgende spotnoteringen, daar waar deze voor gerst daalden. Maaltarwetermijnnotering Parijs voor levering in september 2018 daalde met 1,50 euro tot 171,50 euro per ton bij een decembernotering van 175,50 euro (- 1,75 euro).

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer