Franse+en+Griekse+boeren+blokkeren+wegen
Nieuws
© Ouest France

Franse en Griekse boeren blokkeren wegen

Franse boeren hebben maandag een snelweg in het noordwesten van Frankrijk geblokkeerd. Ook Griekse boeren voeren acties die het verkeer hinderen.

Protesterende boeren hebben maandag de snelweg van Nantes naar Brest ter hoogte van Lorient geblokkeerd. De politie heeft met de demonstranten onderhandeld en ze zover gekregen te beloven dat ze na de lunch, om 14 uur, de blokkade opheffen.

De autoriteiten vrezen echter dat het niet bij deze blokkade blijft. Vorig jaar legden boze veehouders op verschillende plaatsen het verkeer lam en eisten hogere prijzen voor hun producten.

600 miljoen euro

De regering van president François Hollande en premier Manuel Valls bezwoer de onrust met een pakket maatregelen van 600 miljoen euro.

Boeren met problemen krijgen schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerendgoedbelasting en ontheffing van bepaalde premies.

Griekenland

Griekse boeren hebben zondag voor de vierde dag op rij belangrijke verbindingswegen met trekkers geblokkeerd. Daardoor ontstonden vertragingen voor het verkeer tussen Athene en Thessaloniki en bij de grensovergangen naar Turkije en Bulgarije.

De boeren protesteren tegen geplande pensioenverlagingen en belastingverhogingen. De regering van premier Alexis Tsipras moet de pensioenhervorming doorvoeren als voorwaarde voor verdere internationale financiële hulp.

Meer protesten

De boeren dreigen hun protesten de komende dagen uit te breiden.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer