Late+inzaai+tuinbonen+kan+slecht+uitpakken
Achtergrond
© Patrick Coenen

Late inzaai tuinbonen kan slecht uitpakken

Net als bij veel andere gewassen worden ook tuinbonen dit jaar bijna een maand later ingezaaid. Volgens directeur Cees Geven van De Schakel contractteelt kan dat gevolgen hebben voor de kilo's die in het begin van de zomer worden geoogst.

'De inzaai van tuinbonen loopt nu goed', vertelt Geven. 'Na een late start zijn de omstandigheden de laatste weken erg goed. Beter kan eigenlijk niet.'

Deze week waren onder meer de percelen van Jan Peeters in het Limburgse Ysselsteyn aan de beurt. Hij heeft in totaal 21 hectare tuinbonen dit jaar. Daarnaast verbouwt hij lelies, spinazie, bieten en waspeen.

Een late inzaai zorgt volgens Peeters voor meer kans op chocoladevlekkenziekte. 'Dat geeft bruine vlekken op de bovenkant van het blad en komt meer voor als er later wordt ingezaaid.'

Opbrengstverlies

Volgens Geven is opbrengstverlies een groter risico. 'Als het warm is, gaat de afrijping te hard. Bij tuinbonen oogst je voordat de afrijping plaatsvindt, als net de vruchtaanzet heeft plaatsgevonden.'

Tuinbonen is een kleine teelt in Nederland. Het aandeel biologisch neemt toe. 'De marges daarvan zijn ook beter', vertelt Geven. Dat maakt dat steeds meer telers de overstap maken.'

Tuinbonen worden voornamelijk in Zuidoost- en Zuidwest-Nederland geteeld. Geven: 'De geoogste tuinbonen worden direct in water gedeponeerd. Een behoorlijk gewicht dus. Vandaar dat de transportafstand naar de fabriek niet te lang mag zijn. Dan wordt het te duur.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer