Debutrac+maakt+zelfrijdende+voermengwagen+MIXTrac+I
Nieuws
© Eigen Foto

Debutrac maakt zelfrijdende voermengwagen MIXTrac I

Debutrac Technics is recent gestart met het ontwikkelen en produceren van de eerste zelfrijdende voermengwagen MIXTrac I. Bij de constructie is de nadruk gelegd op behoud van de structuur van de voedermiddelen.

Het Belgische bedrijf Debutrac constateert in de veehouderij een groot verschil in voerstrategie. Om een antwoord te bieden aan degenen die zoeken naar een zelfrijdende voedermengwagen met maximaal structuurbehoud heeft Debutrac in Aalter samen met de Nederlandse importeur Wennemars uit Dalfsen gewerkt aan een machine die volledig past binnen dat profiel.

Bij de ontwikkeling van de MIXTrac I is vooral gekeken naar structuurbehoud bij de verwerking van ruwvoer en krachtvoervervangers. Andere aandachtspunten waren een betere menging van de voeders, lage kosten, lage CO2-foodprint en een verhoogd dierenwelzijn.

Kuilhapper

Wat vermogensbehoefte en duurzaamheid betreft kwam de kuilhapper als beste oplossing naar voren. De happer met doorvoerrotor aan een laadarm is voorzien van een vast snijmes met een breedte van 2 meter en met een hoge opening van de bak.

Het voer wordt geladen in een peddelmenger. In de kuip kan het voer intens of minder intens worden gesneden, naargelang de voorkeur van de gebruiker. De pendels kunnen twee kanten op draaien met twee snelheden. Vaste messen op de bodem zorgen voor een mooi snijbeeld van het voer.

Vermogensbehoefte

Het lossen in de stal kan links of rechts en voor of achter van de machine. Dit verloopt zonder extra mechanische tussenkomst van een vijzel of transportband, wat de vermogensbehoefte bij het lossen sterk naar beneden haalt en de snelheid van lossen verhoogd. De kuip is voldoende om een rantsoen voor circa 120 koeien te maken.

De MiXTrac I heeft een viercilinder Deutz-motor van 156 pk. De maximale rijsnelheid is 25 kilometer per uur. Er is keuze uit twee- of vierwielbesturing of hondengangbesturing. De cabine is onder andere voorzien van klimaatcontrole, armleuningbediening, multifunctionele joystick, touchscreenbediening en een programmeerbare weegkast.

Naast de productie van de zelfrijdende versie werkt Debutrac ook aan de ontwikkeling van getrokken pendelmengers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer