%27Logistiek+knelpunt+voedseldonatie%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Logistiek knelpunt voedseldonatie'

De logistiek tussen telers en voedselbanken vormt een belangrijk knelpunt om daadwerkelijk groente te leveren. Dat bleek gisteren tijdens de bijeenkomst 'Groenten en frUITdaging' in Monster.

De bijeenkomst was georganiseerd door Voedselbanken Nederland in samenwerking met Koppert Cress, het GroentenFruit Huis, LTO-Glaskracht en het Voedingscentrum. Tot de bezoekers

Tijdens een paneldiscussie bleek dat telers en telersverenigingen, zoals snackgroenteproducent Greenco en telerscoöperatie DOOR, bereid zijn om verse producten te doneren aan de voedselbank. Deze producten kunnen zijzelf niet vermarkten wegens een overaanbod op de markt of afwijkende vormen.

Lokale voedselbanken kunnen echter niet met grote hoeveelheden uit de voeten en weten zich soms geen raad met donaties. Het gevolg is dat dergelijke initiatieven stranden.

We moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en uitstralen

Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis

Westlands verzamelpunt

De bijeenkomst was bedoeld om te komen tot een Westlands distributiecentrum waar telers en telersverenigingen producten kunnen doneren. Vanuit dit verzamelpunt kunnen de diverse voedselbanken worden voorzien van de verse producten.

Om een Westlands distributiecentrum in te richten zijn volgens Tom Hillemans, voorzitter van Voedselbanken Nederland, twee zaken nodig: een paar ondernemers die hun schouders eronder willen zetten en een hal waar de voedingsmiddelen kunnen worden opgeslagen. Hij heeft na gesprekken met ondernemers goede hoop dat dit plan nog dit jaar meer vorm krijgt.

De voedselbanken hebbnen in samenwerking met het GroentenFruit Huis een handleiding opgesteld voor telers die producten willen doneren aan de voedselbank. 'We moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en uitstralen', aldus Richard Schouten, directeur van GroentenFruit Huis.

Obstakels wegnemen

Landbouwminister Carola Schouten, ook aanwezig op de bijeenkomst, verklaarde blij te zijn met het initiatief in het Westland. Het kabinet vindt het belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan en de voedselbanken kunnen daarbij helpen. Schouten riep de aanwezigen op om belemmerende wet- en regelgeving bij het schenken van voedsel te melden, zodat zij kan proberen deze obstakels weg te nemen.

Voedselbanken Nederland verstrekt wekelijks 30.000 voedselpakketten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer