Schouten+wil+einde+aan+verwarring+over+houdbaarheidsdata
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten wil einde aan verwarring over houdbaarheidsdata

LNV-minister Carola Schouten wil meer duidelijkheid in de vermelding vermelding van houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Ze probeert in Brussel te bereiken dat de regels worden aangepast.

De bewindsvrouw gaf zaterdag, tijdens de jongerendag van de SGP in Utrecht, de tht-vermelding als voorbeeld. Die geeft op levensmiddelen als suiker en bloem een houdbaarheidsdatum die weinig met de kwaliteit van het product te maken heeft.

Na het bereiken van die datum hoeft een dergelijk product echt nog niet weggegooid te worden, aldus Schouten. Maar veel consumenten denken dat dat wel moet en zo wordt voedselverspilling in de hand gewerkt.

Om de verwarring weg te nemen, zou dat soort aanduiding op de verpakking volgens de minister beter weggelaten kunnen worden. 'We proberen daar nu op Europees niveau voor te zorgen', legde ze de honderden aanwezige jongeren uit.

Eerlijke prijs

Ze wees er in haar toespraak ook op dat consumenten een verantwoordelijkheid hebben naar boeren en tuinders toe. 'Ik vind het heel goedkoop om af te geven op de boer die dag en nacht bezig is, als je niet zelf bereid bent om een eerlijke prijs te betalen.'

Weer

 • Donderdag
  15° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  70 %
Meer weer