Teleurstelling+LTO+en+NVV+hygi%C3%ABne%2Duitspraken
Nieuws
©

Teleurstelling LTO en NVV hygiëne-uitspraken

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) hebben hygiëne op varkensbedrijven zeer hoog in het vaandel staan. Beide tornen daarom niet aan de afspraken die zijn gemaakt over het reinigen en ontsmetten van veewagens op varkensbedrijven.

De belangenorganisaties reageren hiermee op uitspraken van veehandelaren dat de varkenshouderij dit niet belangrijk zou vinden. 'Integendeel zelfs', zeggen Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Jansen van de NVV.

'Wij hebben dit juist zeer hoog in het vaandel staan vanwege het risico op verspreiding van besmettelijke dierziekten.'

Aanscherpen voorschriften

LTO Varkenshouderij en NVV hebben in een eerder stadium ook ingestemd met aanscherping van voorschriften in IKB Varken over reinigen en ontsmetten. Uit de controle blijkt echter dat de praktische invulling hiervan lastig is.

'Daarom hebben wij als primaire sector de afspraak gemaakt om samen met de handelaren te inventariseren of het mogelijk is om te komen tot praktische alternatieven', stelt Douma.

Reinigen en ontsmetten

Uitgangspunt blijft dat varkenshouders de voorzieningen op orde hebben, zodat de transporteurs hun wagens snel en goed kunnen reinigen en ontsmetten. NVV en LTO Varkenshouderij zijn dan ook zeer teleurgesteld over de uitspraken die handelaren hierover nu in de pers hebben gedaan.

'Zij wekken onterecht de suggestie dat de varkenshouderij de regels niet belangrijk vindt. Terwijl juist afspraken zijn gemaakt om hier verder mee aan de slag te gaan', besluit Douma.

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer